SIPA oduzela oko 3,5 kg zlata i srebra; Izvršen pretres i sefa u banci

Sipa specijalci
Ilustracija

U nastavku aktivnosti u okviru operativne akcije kodnog naziva 'Zlatni karat', policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (2.2.2021. godine) na području Sarajevske županije, pretresli tri lokacije zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo iz člana 250. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine 'Organizirani kriminal', u vezi sa krivičnim djelima iz člana 214 'Krijumčarenje', člana 215. 'Organiziranje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe', člana 210. 'Porezna utaja ili prevara' i člana 208. 'Krivotvorenje znakova za obilježavanje robe, mjera i tegova', istog zakona.

Prilikom pretresa stambenog objekta, poslovnog objekta i sefa koji se nalazi u jednoj komercijalnoj banci, policijski službenici SIPA-e otkrili su i privremeno oduzeli oko 3,5 kilograma zlatnog i srebrnog nakita, mobilni telefon, tri digitalne vage, te raznu dokumentaciju koja će poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

O realizaciji navedenih naredbi policijski službenici SIPA-e sačinit će odgovarajuće izvještaje, koji će zajedno sa prilozima biti dostavljeni Sudu BiH Tužiteljstvu BiH, navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje SIPA-e.