SELIDBA IZ SAD U BIH Među stvarima za selidbu proneđene specijalne lovačke puške, auto dijelovi ...

SELIDBA IZ SAD U BIH Među stvarima za selidbu proneđene specijalne lovačke puške, auto dijelovi ...
UNO BiH

Službenici Uprave za neizravno oporezivanje (UNO), Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja regionalni centar (RC) Tuzla u suradnji sa službenicima MUP Tuzlanske županije (TŽ) Policijske postaje Kladanj na osnovu operativnog rada i poduzetih operativnih taktičkih mjera na području općine Kladanj uočili su vozilo u kojem se nalazila veća količina sitno rezanog duhana namijenjenog za daljnju distribuciju i prometovanje. 

Tom prilikom izvršen je pretres vozila, a sve u skladu sa instrukcijama i uputama Tužiteljstva BiH i naredbom Suda BiH. Prilikom izvršenog pretresa pronađeno je 120,8 kg sitno rezanog duhana bez akciznih markica, koji je privremeno oduzet. Također, u nekoliko odvojenih akcija na području koje pokriva RC Tuzla oduzeto je od tri fizičke osobe 125 kg sitno rezanog duhana i 50.884 komada ručno motanih cigareta.

Pojačanim aktivnostima u vezi sa provođenjem poštivanja propisa, a usmjeravajući se na rizične lokacije kao što su granični prijelazi i carinske ispostave, ovlaštene službene osobe Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja RC Tuzla od početka godine otkrili su više nepravilnosti: šest nepravilnosti na graničnim prijelazima Rača, Orašje i carinskoj ispostavi Tuzla kojom prilikom je pronađena veća količina neprijavljene i skrivene robe (kompjuterska oprema, dijelovi za skupocjena vozila, markirane patike, digitalni aparati za tlak), kao i robe za koju su potrebne posebne dozvole i odobrenja.

Detaljan pregled pošiljke selidbenih stvari pristigle iz SAD-a izvršen je uz asistenciju policijskih službenika Centralnog istražnog ureda Granične policije BiH i carinskih službenika Carinske ispostave Tuzla kojom prilikom su pronađene dvije specijalne lovačke puške. Tijekom poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalistička oprema (CT-30) kao i vozila donirana od strane Američkog veleposlanstva putem programa EXBS.

Vrijednost oduzetih predmeta u ovim operativnim aktivnostima iznosi 137.000 KM, te su izrečene kazne u iznosu od 12.800 KM.

Protiv osumnjičenih osoba, a zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno kazneno djelo 'Nedozvoljen promet akciznih proizvoda', iz članka 210 a, Zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona BiH ('Sl. glasnik BiH', broj: 08/10), Tužiteljstvu BiH bit će podnesen Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu i izvršitelju. 

Uprava za neizravno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju 0800 206 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni, navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje UNO BiH.