SARAJEVO Zatražen pritvor za osumnjičenog zbog višemilijunskog kriminala

Lisice
Ilustracija/Hercegovina.info

Aktivnosti Tužiteljstva BiH u predmetu 'Transfer' usmjerene su na otkrivanje i procesuiranje osoba osumnjičenih da su počinile visoko sofisticarane oblike financijskih prijevara. U radu je ostvarena suradnja sa Interpolom u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj, kao i bankama sa područja EU.

Postupajući tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora u trajanju od 30 dana, za osumnjičenog koji je lišen slobode u akciji kodnog naziva 'Transfer'.

Tijekom istrage utvrđeno je da su počinitelji ovih kaznenih djela, krivotvorili bankovne naloge za uplate, te ulazili u zaštićene mreže i komunikacijske sustave, kako bi krivotvorenom dokumentacijom realizirali novčane uplate iz inozemstva, na račune više građana u Bosni i Hercegovini, koji su uz određenu naknadu, takav novac podizali i predavali osumnjičenima.

Kako bi u počinjenju kaznenih djela bili što manje uočljivi, osumnjičeni su uglavnom krivotvorili dokumentaciju za uplate u iznosu do 10 000 eura, kako financijske transakcije ne bi bile upadljive istražnim organima.

Još uvijek se istragom utvrđuje iznos nezakonite imovinske koristi, ali se svakako radi o višemilijunskim iznosima, realiziranim putem višestrukih uplata sa krivotvorenim nalozima.

Osumnjičeni su pod istragom zbog kaznenih djela 'Udruživanja radi činjenja kaznenih djela', a u svezi sa kaznenim djelima 'Prijevare', 'Krivotvorenja isprave', 'Neovlaštenog pristupa sustavu i mreži elektronske obrade podataka' i 'Pranja novca'. Istraga u predmetu se intenzivno nastavlja, navodi se u priopćenju iz Ureda za informiranje Tužiteljstva BiH. Akcija je izvedena na području Sarajeva.