REKORDNA ZAPLJENA Kroz BiH u EU pokušao prokrijumčariti cigarete vrijedne 1,6 milijuna KM

REKORDNA ZAPLJENA Kroz BiH u EU pokušao prokrijumčariti cigarete vrijedne 1,6 milijuna KM
UNO BiH

Službenici Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) ostvarili su rekordnu zapljenu cigareta na prostorima Bosne i Herecgovine. Spriječili su pokušaj krijumčarenja 585 kartona cigareta ukupne tržišne vrijednosti 1.608.000,00 KM.

Provodeći operativne aktivnosti na terenu službenici Uprave za neizravno oporezivanje izvršili su detaljan pregled teretnog motornog vozila u vlasništvu firme iz Crne Gore. Tom prilikom je otkriveno da se pokušalo prokrijumčariti 585 katrona (292.500 paklica cigareta), brenda 'Regina Red' čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 1.608.000,00 KM. Krijumčarene cigarete bile su namijenjene 'crnom tržištu' Europske unije.

Aktivnosti na terenu su provedene na osnovu naredbe Suda BiH i uz odličnu suradnju sa Tužiteljstvom BiH. Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo 'Nedozvoljen promet akciznih proizvoda' iz člana 210a. Krivičnog zakona BiH, Tužiteljstvu BiH bit će podnesen Izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu i izvršitelju protiv osumnjičene osobe.

Službenici UNO BiH nastavljaju dalje sa prikupljanjem dokaza u vezi sa navedenim krivičnim djelom. Teretno motorno vozilo u kojem su pronađene krijumčarene cigarete je privremeno oduzeto jer je korišteno kao kao sredstvo izvršenja krivičnog djela, dok je osoba inicijala K. M. uhićena.

Prilikom provođenja aktivnosti na terenu sluzbenici UNO koristili su specijalističku opremu - mobilni skener Nuctech, koji je Upravi donirala Vlade N.R. Kine, a koji je u mnogome doprinio uspješnoj realizaciji ove operativne aktivnosti, navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje UNO BiH.

Dežurni tužitelj Tužiteljstva BiH, koji je koordinirao akcijom zapljene koju su izvršili ovlašteni djelatnici UNO, narednio je uhićenje osumnjičenog državljanina Crne Gore, koji je upravljao vozilom u kojem je uporabom specijalističke opreme, otkrivena velika količina od nekoliko stotina paketa cigareta, u kamionu koji je prevozio drugu vrstu robe.

Zaplijenjena količina cigareta, prema preliminarnim informacijama, bila je namijenjena za krijumčarenje dalje prema zemljama EU. Dežurni tužitelj zatražio je privođenje osumnjičenog, za kojeg će nakon ispitivanja, predložiti određivanje mjere pritvora. 

Ova akcija jedna je od najvećih zapljena krijumčarenih cigareta u Bosni i Hercegovini. Aktivnosti su po nalogu dežurnog tužitelja Tužiteljstva BiH, proveli ovlašteni djelatnici UNO BiH i policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA, priopćeno je iz Ureda za informiranje Tužiteljstva BiH.