REGIONALNA POLICIJSKA AKCIJA Kako su Slovenac i Bosanka izvukli 12 milijuna eura iz Slovenije

REGIONALNA POLICIJSKA AKCIJA Kako su Slovenac i Bosanka izvukli 12 milijuna eura iz Slovenije
Ilustracija

Međunarodnom akcijom 'Zajam', koju su pripadnici MUP-a Republike Srpske (RS) izveli u suradnji s kolegama iz Hrvatske i Slovenije, obuhvaćeno je više osoba, a sumnja se da su omogućili izvlačenje više od 12 milijuna eura iz slovenačkih firmi, potvrdili su izvori 'Nezavisnih novina'.

Sugovornici 'Nezavisnih' dodaju da je akcijom obuhvaćena i poduzeće 'Moj pravnik', čiji je osnivač, prema dostupnim informacijama, Rok Snežič, kontroverzni slovenački biznismen koji stoji iza masovnog otvaranja fantomskih poduzeća u Banja Luci.

"Pod lupom istražitelja je i javnosti odlično poznata Prijedorčanka Dijana Đuđić. Njih dvoje su povezani. Podsjetit ću vas da je Snežič ranije spominjan kao ključna osoba u aferi o pozajmici 450.000 eura koje je stranka slovenačkog premijera Janeza Janše dobila preko Đuđić", ističu izvori banjalučkog medija.

Sugovornici 'Nezavisnih' dodaju da su na meti istražitelj, osim poduzeća 'Moj pravnik' i Đuđić, još i Zoran Stakić, Lidija Zrnić, Jelena Sladojević, Edin Vehabović, Bojan Sava Ivić, te Tanja Subotić Došen i Žana Braunović.

Iz MUP-a RS naveli su da je cilj akcije 'Zajam' dokumentiranje krivičnih djela koja se odnose na gospodarski kriminalitet, te da su izvršeni pretresi na osam lokacija na području Banja Luke i dvije lokacije u Prijedoru. Kako se dodaje, pretresi lokacija izvedeni su kod osam osoba i jednog poduzeća u Banja Luci.

"Te osobe sumnjiče da su krivična djela izvršile na području Slovenije tako što su preko svojih žiro računa otvorenih u Sloveniji, Mađarskoj i Austriji, kao i preko računa njihovih poduzeća, omogućili izvlačenje novca iz više poduzeća iz Slovenije u iznosu od više milijuna eura", naveli su iz MUP-a RS.

Snežič i Đuđić su, podsjetimo, odranije pod lupom medija kako u BiH, tako i u Sloveniji. O Đuđić se, recimo, pisalo da je istraga protiv nje počela još 2016. i to na inicijativu austrijskog Ureda za pranje novca, koja je, kako se dodaje, uočila da se na računima koji su se vodili na njeno ime u Austriji sakupljaju i odlijevaju veliki iznosi novca čije porijeklo nije bilo najjasnije.

S druge strane, kada je riječ o Snežiču, portal Capital pisao je da je RS postala offshore destinacija i da su Slovenci u Banja Luci otvorili 200 fantomskih firmi, kao i da najveću ulogu u tome ima upravo taj kontroverzni Slovenac.

Objavljeno je i da posrednici u otvaranju firmi u Banja Luci, preko kojih državljani Slovenije izbjegavaju plaćanje visokih poreza u svojoj državi, vode pravi mali rat za svakog klijenta, te je, pored Snežiča, još nekoliko organizatora i posrednika uočilo Banja Luku kao atraktivnu destinaciju.

Snežič je ranije u izjavi za Capital potvrdio da je preko svojih poduzeća posredovao u brojnim slučajevima u kojima su državljani Slovenije odlučili da preko Banja Luke sačuvaju novac zarađen iz poslovanja u Sloveniji, ali i dodao da je sve u skladu sa zakonom, odnosno da se ne radi o poreznoj utaji.

Podsjetimo, prema dostupnim informacijama, zbog svojih sumnjivih poslova, Snežič je bio na meti istražnih organa kako u BiH, tako i u svojoj zemlji. Štoviše, slovenački mediji javili su u utorak da je istragom navodno obuhvaćen i sam Snežič, za kojeg se ranije pisalo da je prijatelj Janše. Kako javljaju slovenački mediji, pod lupom je navodno i Miran Vuk iz Zavrča, bivši gradonačelnik ovog mjesta. Snežič je, dodaje se, u prošlosti bio porezni savjetnik obitelji Vuk.

Snežič je, podsjećanja radi, od sigurnosnih službi BiH označen kao prijetnja po nacionalnu i ekonomsku sigurnost zemlje, te je 31. prosinca 2020. napustio BiH. "Nejasno je gdje se Snežič sada nalazi. Nema ga ni u Sloveniji ni u BiH", rekli su izvori 'Nezavisnih'. Policija u Sloveniji priopćila je u utorak da su izvršena 23 pretresa kuća u toj državi te da je sudjelovalo čak 100 istražitelja.