RAZJAŠNJENO NAKON OSAM GODINA Drežnjaci lagali za Ljubušaka, pa svi završili u policiji

Policija ŽZH
Hercegovina.info

Službenici Uprave policije MUP-a županije Zapadnohercegovačke (ŽZH) u suradnji s policijskim službenicima Federalne uprave policije Sarajevo radeći na rasvjetljavanju više kaznenih djela (KD) počinjenih u ranijem razdoblju na području te županije došli su do važnih informacija vezanih za kazneno djelo 'Razbojništvo' koje je počinjeno dana 20.12.2013. godine u Ljubuškom na štetu osobe Nikola Hrstić, o osobama koji su osumnjičenom u ovom predmetu osigurali lažni alibi i time počinili kazneno djelo 'Davanje lažnog iskaza'. 

Naime, iako je od samog početka postojala sumnja o počinitelju, zbog čega je u ovom predmetu podignuta optužnica protiv osobe M.B. (33) iz Ljubuškog, problem je stvarao alibi, za kojeg je u konačnici utvrđeno da je lažan. Službenici Uprave policije MUP-a ŽZH (Sektor kriminalističke policije i PU Ljubuški) u suradnji sa policijskim službenicima Federalne istražne službe kriminalističke policije Federalne uprave policije Sarajevo su došli do saznanja o osobama uključenim u davanje lažnog alibija za osobu M.B., načinu počinjenja predmetnog KD kao i drugim činjenicama vezanim za sami postupak suđenja. 

Radi se o osobama H.D (49) i S.B. (51) iz mjesta Drežnica, Mostar, koji su svojim iskazima osumnjičenom M.B. osigurali alibi prilikom suđenja na Županijskom sudu u Širokom Brijegu. Daljnjim postupanjem po Nalogu o provođenju istrage službenici MUP-a ŽZH u suradnji s policijskim službenicima Federalne uprave policije, Federalne istražne službe kriminalističke policije Sarajevo su locirali osobe H.D. (49) i S.B. (51) koji su od strane pripadnika FUP-a lišeni slobode, te sprovedeni u službene prostorije Sektora krim. policije MUP-a ŽZH gdje su isti ispitani u svojstvu osumnjičenih na okolnosti počinjenja naprijed opisanog KD 'Davanje lažnog iskaza'. 

Kriminalističkom obradom utvrđen je način na koji su isti angažirani za svjedočenje u korist M.B. dajući mu lažni alibi. O navedenim saznanjima je obaviješten postupajući tužitelj Županijskog Tužiteljstva u Širokom Brijegu koji je utvrdio da postoje osnovi sumnje da je osoba M.B. počinio KD 'Poticanje' na počinjenje kaznenog djela 'Davanje lažnog iskaza' opisano u članku 348 stav. 3 u svezi s člankom 32 st. 1 KZ FBiH i da postoji potreba da se isti ispita u službenim prostorijama MUP-a ŽZH na okolnosti počinjenja opisanog KD.

Isti je dana 26.5.2021. godine od strane službenika Policijske uprave Ljubuški lišen slobode, te sproveden u službene prostorije Sektora krim. policije MUP-a ŽZH gdje je ispitan u svojstvu osumnjičenog na navedene okolnosti.

Protiv osoba M.B., H.D., S.B. i M.M (31) podneseno je Izvješće o počinjenim KD 'Davanje lažnog iskaza' iz čl. 348 KZ FBiH, a M.B. i H.D. su dana 27.5.2021. godine uz Izvješće o počinjenim KD predani na daljnje postupanje postupajućem tužitelju ŽT ŽZH u Širokom Brijegu, navodi se u priopćenju iz Ureda za informiranje MUP-a ŽZH.