Razbijena međunarodna kriminalna grupa- SIPA lišila slobode S.S. zbog trgovine drogom

sipa
...14.3. i 17.3.2014.godine, operativnu akciju kodnog naziva „Brod", u okviru koje je lišena slobode jedna osoba i izvršeni pretresi objekata na ukupno četiri lokacije na području Živinica i Sarajeva zbog međunarodne trgovine drogom.
U okviru ove akcije, 14.3.2014.godine, na području Sarajeva slobode je lišena osoba inicijala S.S. Istog dana izvršen je pretres stambenog objekta koji koristi navedena osoba, te je tom prilikom pronađeno i oduzeto oko 300 grama praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „speed", dvije precizne vage, mobilni telefoni, određeni novčani iznos, SIM kartice i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku.

Osoba lišena slobode je nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu, predata na dalju nadležnost Tužiteljstva BiH 15.3.2014.godine, uz izvještaj o počinjenom kaznenom djelu i izvršiteljima protiv pet osoba, zbog postojanja osnova da su počinili kazneno djelo iz člana 250. KZ BiH „Organizirani kriminal", u vezi sa kaznenim djelom iz člana 195. KZ BiH „Neovlašteni promet opojnim drogama". Preostale četiri osobe tretirane predmetnim izvještajem, lišene su slobode od strane MUP-a R. Srbije.

U nastavku rada na ovom predmetu, 17.3.2014.godine, na području Živinica izvršeni su pretresi objekata na tri lokacije, kojom prilikom je u stambenom objektu čiji je korisnik osoba inicijala A.S. pronađeno i privremeno oduzeto oko 1,3 kg nepoznate praškaste materije, koja će biti predmet vještačenja.
Radi se o koordiniranoj operativnoj akciji sa MUP-om R. Srbije na suzbijanju međunarodne trgovine opojnom drogom u okviru koje je MUP R.Srbije, 14.3.2014.godine, lišio slobode devet osoba, članova organizirane kriminalne grupe, stoji upriopćenju SIPA-e.