RAVNO Slomljeni križevi koji su podignuti u čast poginulim braniteljima

Polomljeni križ
Ilustracija

20.7.2020. godine dežurna služba Policijske ispostave Ravno obavještena je od strane mještanina iz Slivnica, općina Ravno, da su tijekom noći od strane nepoznatog počinitelja polomljena četiri križa poginulih branitelja. Na mjestu događaja izvršen je očevid, te su poduzete potrebne mjere, navedeno je u informaciji iz MUP-a Hercegovačko - neretvanske županije.

Nepoznati počinitelji polomili su četiri križa postavljena u spomen na poginule pripadnike 156. brigade Hrvatske vojske u mjestu Slivnica na jugoistoku Ravnog u BiH nedaleko od granice s Hrvatskom u dubrovačkom zaleđu, a incident je osudilo i ministarstvo hrvatskih branitelja.

Vandalski čin osudilo je i ministarstvo hrvatskih branitelja. Ovo nije prvi put da se u Slivnici, koja je prije rata pripadala općini Trebinje, događa skrnavljenje spomen obilježja. Prije dvije godine također su bili polomljeni križevi, navodi Hina.

"Dignitet i žrtva poginulih hrvatskih branitelja koji su najzaslužniji za obranu domovine ne smiju biti ni na koji način oskvrnuti i svaka vrsta devastacije spomenika podignutih njima u čast zaslužuje oštru osudu", navodi se u priopćenju ministarstva branitelja koje je pozvalo na pronalaženje počinitelja i njihovo sankcioniranje.

U mjestu Slivnica tijekom 1992. godine u akciji oslobađanja šireg dubrovačkoga zaleđa poginuli su pripadnici specijalne postrojbe 'Kobac' 156. Brigade HV. Njima u spomen podignuti su križevi. Općina Ravno na jugu BiH, koja je uglavnom nastanjena Hrvatima, prvo je mjesto u BiH koje je stradalo u agresiji rezervista i JNA u jesen 1991.