PUCNJAVA USRED SARAJEVA Prema ubijenom ispaljeno 18 metaka, jedan osumnjičeni kroz Hercegovinu pobjegao u Crnu Goru

Pofalići ubojstvo Sarajevo
Klix

Pred sucem za prethodni postupak Županijskog suda u Sarajevu Mirzom Đozom jučer je održano ročište za određivanje pritvora Amelu J., Edvinu I. i Igoru Z., koji su uhićeni zbog ubojstva navijača FK Željezničar Mehmeda Ramića u nedjelju oko 21 sat na raskrižju u naselju Pofalići. 

Amel J., kao i odbjegli Adel Kabaš, ranije Murtović, terete se da su direktni počinitelji ubojstva, počinjenog na bezobziran način, dok se Edvinu I. na teret stavlja pomaganje u ubojstvu, a Igoru Z. pomoć počiniteljima nakon kaznenog djela, piše 'Dnevni avaz'.

Tužiteljstvo je zatražilo raspisivanje tjeralice za Adelom Kabašem, koji je pobjegao u Crnu Goru preko prijelaza Čemerno. Na mjestu događaja izuzeti su brojni tragovi, a prema broju pronađenih čahura i zrna od ispaljenih metaka, Amel J. i Kabaš su u Ramića ispalili 18 metaka. Na tijelu Ramića ostale su vidljive ozljede na vratu i nekoliko rana u predjelu grudnog koša.

Prema izjavama koje su uhićeni dali u policiji, cijela ekipa se tog 13. prosinca sastala u kafiću u blizini Hitne pomoći, nakon čega im je Kabaš oko 20 sati rekao da idu, a na parking su poveli i jednog njegovog prijatelja. Dogovor je bio da odu u drugi kafić na Pofalićima.

Adel Kabaš, zajedno s Edvinom I. i svojim prijateljem, vozio se u Golfu 7 plave boje, a iza njih je u crnom Golfu 7 išao Amel J. s Igorom Z.. Dok su išli od Pofalića prema kružnom toku, pored njih je prošao Mehmed Ramić u crvenom Peugeotu.

Na semaforu na Pofalićima prišli su Ramićevom vozilu, a kako je Amel J. vozio iza njih, i on se zaustavio, navodi 'Avaz'. Jedan od osumnjičenih kazao je da je Ramić u tom momentu otvorio prozor, dok je Amel J. otvorio prozor na zadnjim vratima i pitao Ramića 'u čemu je problem, što dira maloga', misleći na Ajdina, kojeg je Ramić maltretirao.

"Ramić je tom prilikom počeo psovati: 'J***m vam majku, glavu ću mu otkinuti, ni ti (Amel J., op. a.) ga ne možeš zaštititi", naveo je osumnjičeni. Amel J. je svojim vozilom prišao s desne strane Ramićevog vozila i počeo pucati. Tada je u Ramića zapucao i Adel Kabaš.

Kabaš je potom s Edvinom I. pobjegao s mjesta događaja, tražeći da ga odveze u Lukavicu, a potom preko Foče i Trebinja na granicu s Crnom Gorom. Edvin I. se usprotivio, pa mu je Kabaš rekao da ga ostavi ispred kafića u Lukavici. Nakon što ga je Adel pozvao, u Lukavicu je došao Igor Z. svojim Passatom te se Kabaš sa Igorom Z. odvezao nakon što mu je predao pištolj i čahure.

Vozili su se preko prijevoja Čemerno kada je Adel rekao Igoru Z. da stane i da će on izaći. Adel je, dok su se vozili, sve vrijeme uzimao mobitel od Igora Z. i čitao vijesti o pucnjavi koje su objavljivali portali.

Amel J. ostao je na mjestu pucnjave i policajcima kazao da je pucao u samoobrani, jer je Ramić, navodno, potegao pištolj. Amel je pozvao policiju, koja je u njegovom Golfu pronašla crni pištolj CZ bez metaka, uklonjenog tvorničkog broja, čiji je zatvarač bio u zadnjem položaju.

Sudac Mirza Đozo naknadno će donijeti odluku o pritvoru. Branilac Amela J., odvjetnik Omar Mehmedbašić rekao je da se protivi određivanju pritvora zbog ometanja istrage i utjecaja na svjedoke, kazavši da njegov branjenik nije bježao od odgovornosti, da je sačekao dolazak policije i priznao kazneno djelo.

Odvjetnici Zlatko Ibrišimović i Fahrudin Ibrišimović, koji zastupaju Edvina I. i Igora Z., ukazali su na to da njihovi branjenici nisu znali da će doći do ubojstva. Istaknuli su da ni kod jednog od njih nije pronađeno bilo kakvo oružje. Osim brojnih oštećenja na Peugeotu u kojem je bio Mehmed Ramić, policija je između prednjih sjedišta pronašla pištolj CZ. U cijevi pištolja bio je jedan metak, a u okviru šest metaka.