PRVA MU VOŽNJA Vozaču iz BiH na kamionu pronašli skupocjene dijelove Porschea, Mercedesa i Golfa 7

Zapljena autodijelova Srbija
Uprava carina Srbije

Carinici su 24. veljače 2022. godine na izlazu prijelaza Sremska Rača osujetili pokušaj krijumčarenja 40 dijelova karoserije za specijalnu verziju Porschea Panamera 971 'Mansory', skrivenih u tovaru prijavljene robe.

Neobičan slučaj krijumčarenja otkriven je kada je na izlaznu stranu prijelaza pristigao kamion bosanskohercegovačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 21-godišnji državljanin BiH. Mladi vozač, kome je ovo bila prva vožnja za prijevozničko poduzeće iz BiH, predao je dokumentaciju za tovar i na pitanje carinika rekao da prevozi zbirnu pošiljku koju je preuzeo u Beogradu i Sremskoj Mitrovici.

Zapljena autodijelova Srbija

Pregledom dokumentacije vidjelo se da kamion prevozi više vrsta regularno prijavljene robe (kožne đonove, komponente za pekarsku industriju, stroj za obradu podataka itd.). Međutim, kada su carinici odlučili pogledati tovarni prostor, odmah su primjetili nove automobilske gume sa felgama poznatih obilježja kojih nije bilo u dokumentaciji.

Zbog toga je kamion sproveden do carinske ispostave Sremska Mitrovica radi detaljne kontrole, gdje je potvrđeno da se u kartonskim i drvenim kutijama u tovaru nalazi mnoštvo neprijavljene robe za koju nije postajala nikakva prateća dokumentacija, navodi se u priopćenju Uprava carine Srbije.

Pregledom je utvrđeno da se u tovaru nalazi cijeli komplet novih guma i felgi za Mercedes G klase. Riječ je o gumama marke 'Continetal', ali i felgama marke 'Brabus' čija cijena po komadu, ukoliko je riječ o originalu, dostiže iznos od 12.000 eura, dok se cijena kopija kreće oko 5.000 eura po setu.

Zapljena autodijelova Srbija

Na iznenađenje carinika, ali i samog vozača, u tovaru se našlo i čak 40 dijelova karoserije za specijalnu verziju Porschea Panamera 971 'Mansory', i to branici, krila, hauba, spojleri, difuzori i brojni drugi dijelovi. Slikovitije rečeno, nedostaju samo šasija i motor kako bi se mogao kompletirati cijeli auto.

Dijelove o kojima je riječ izrađuje poznata kuća 'Mansory' koja za Porsche radi na poboljšanju performansi vozila, pa su modeli sa takvim dijelovima znatno skuplji od standardnih. Samim tim ugradnja ovakvih dijelova može višestruko povećati vrijednost automobila, pa je pretpostavka da je to bio motiv za krijumčarenje.

U tovaru je pored dijelova za Porsche Panameru 971 'Mansory' i Mercedes G klase, otkrivena i prednja maska za Mercedes GLE, kao i nekoliko ksenonskih farova, sijalica i balasta za ksenonske sijalice za Golf 7 Plus.

Zapljena autodijelova Srbija

Kako je riječ o stranom državljaninu, prekršajni postupak je sproveden po hitnoj proceduri, a pravosnažnom presudom Prekršajnog suda u Sremskoj Mitrovici naloženo je da prekršitelj plati novčanu kaznu, a propisana je i zaštitna mjera trajnog oduzimanja krijumčarene robe.