Prodaju žene u bordele za nekoliko tisuća eura

Reporter BBC-ja predstavljao se u Češkoj kao vlasnik javne kuće i tako došao do zanimljivih otkrića. Skrivena kamera snimila je njegov susret s jednim čovjekom koji mu je na češkom jeziku ponudio u najam dvije žene po zajedničkoj mjesečnoj cijeni od 3500 eura. Tvrdio mu je da toliko zarađuje svaka od njih za mjesec dana.

U okviru reportaže našao se i razgovor s mladom Janom iz poznatog romskog naselja Lunik u slovačkim Košicama koja je s prijateljem otišla živjeti u Amsterdam, ali ju je on tamo prodao jednoj javnoj kući iz koje je uspjela pobjeći tek nakon godinu dana.

 

Autori su razgovarali i sa Slovakom Tiborom koji se bavi prodajom djevojaka iz siromašnih romskih obitelji.

- Nije to nikakav zločin, to je naprosto posao kao i svaki drugi - tvrdi on.

Reporteri su krenuli na ovaj zadatak potaknuti spoznajom da su mnoga mjesta u srednjoj i istočnoj Europi postala omiljena destinacija Britanaca koji tamo dolaze u sve većem broju na čuvene “momačke večeri” i uopće na seksualne izlete. U reportaži se može doznati da samo Prag ima više od 70 javnih kuća i više stotina erotskih, striptiz i sličnih barova, u kojima nije teško naći nekog od preko pola milijuna Britanaca koliko ih je lani bilo u Pragu. Tomu dosta pridonose i liberalni češki zakoni.

Inače, Britanci godišnje potroše na seksualne izlete više od pola milijarde funta, najviše u najbližem pogodnome mjestu za to - nizozemskom Amsterdamu, ali sve više i u Pragu kome su se u posljednje vrijeme u ovom obliku “turizma” pridružili i Krakov, Riga, Bratislava...

Očito su odavno prošla vremena kada su Britanci na momačku večer išli na pivo u lokalne krčme. Za oproštaj od momačkog života sada se putuje tamo gdje se budući mladoženja može diskretno “iživiti do daske”, no mnogima se to previše “osladi”, pa repriziraju momačke večeri i kao oženjeni. 

SLOBODNA DALMACIJA