PRITVOR ZBOG RAZBOJNIŠTVA U MOSTARU Vezali žensku osobu i pokrali je, a zatim pokušali opljačkati i invalida

Ilustracija
M. Gambarini/DPA

Na prijedlog Županijskog tužiteljstva HNŽ Mostar, rješenjem Županijskog suda u Mostaru od 1.2.2023. godine, određen je pritvor u trajanju od najdulje jedan mjesec, Ibrahimu Seferoviću (2002.), nastanjenom u Sarajevu, zbog osnovane sumnje da je kao suizvršitelj počinio kazneno djelo 'Razbojništvo' u stjecaju s kaznenim djelom 'Teška krađa', priopćeno je danas iz Županijskog tužiteljstva Hercegovačko - neretvanske županije (HNŽ).

"Naime, Ibrahim Seferović se sumnjiči da je u sastavu grupe, zajedno sa Edinom Seferovićem, Merdinom Bašićem, Masimom Ramovićem i jednim malodobnim muškarcem (2006.god.) dana 11.1.2023. godine oko 21 sat, u Mostaru, u Ulici Biščevića br. 11, uporabom sile i prijetnjom, maskiran na način da je lice prekrio šalom, ušao u dvorište obiteljske kuće vlasništvo S. L., uporabom fizičke snage i sile savladali oštećenu S.L. i zatim je ugurali u njenu kuću, gdje su joj vezali ruke odjećom i povezom prekrili usta, na koji način su je onesposobili za otpor, a zatim tražili od nje da im preda novac i zlatninu, da bi joj potom otrgnuli s vrata zlatnu ogrlicu i s ruke zlatnu narukvicu, te izvršili premetačinu stvari oštećene i oduzeli i za sebe prisvojili novac u iznosu od 370 KM, mobilni aparat marke Samsung Galaxy s karticom, torbicu u kojoj se nalazio zlatni nakit i to: biserna ogrlica, biserna narukvica, lančić s privjeskom, zlatna narukvica, prsten, srebreni lančić, pozlaćeni češalj, više broševa i prstenja za sada točno neutvrđenih karakteristika, tri ručna muška sata točno neutvrđenih marki, pribavivši sebi tako protupravnu imovinsku korist u iznosu od 370 KM , kao i u vrijednosti otuđenih stvari", navodi se iz Tužiteljstva HNŽ. 

"Zatim, da je u sastavu iste grupe, dana 30.1.2023. godine oko 19 sati, u Mostaru, u Ulici Hamida Vuka br. 23, zajedno sa malodobnim muškarcem ušao u obiteljsku kuću oštećenog i iskoristio bespomoćnost i naročito teško stanje oštećenog M.Z. koji je invalid i nepokretna osoba, dok su Edin Seferović, Merdin Bašić i Masim Ramović ostali u dvorištu čuvati stražu, te je razgovarao s oštećenim kako bi mu odvratio pažnju, dok je malodobni muškarac tražio pokretne stvari po kući u namjeri da ih otuđi, u čemu su ih spriječili kći i zet oštećenog, kojom prilikom je osumnjičeni malodobni muškarac zadržan do dolaska policije, a ostali članovi grupe pobjegli s mjesta događaja", navodi se.

"Županijski sud u Mostaru je ocijenio da je sasvim utemeljeno i opravdano određivanje pritvora osumnjičenom, jer postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bijega i jer naročite okolnosti opravdavaju strah da će ponoviti kazneno djelo, a za to kazneno djelo može se izreći kazna zatvora u trajanju od tri godine ili teža kazna. Županijsko tužiteljstvo HNŽ Mostar u suradnji s MUP-om HNŽ i Policijskom upravom Mostar nastavlja s pronalaskom preostalih članova kriminalne grupe i poduzimanjem drugih istražnih radnji u ovom predmetu u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima su počinjena ova kaznena djela", priopćeno je iz Županijskog tužiteljstva HNŽ.