VIDEO  PRITVOR ZA 13 OSOBA Član balkanske mafije u bačvama krio tri milijuna eura

Srbija Europol pretres
Screenshot

Javno tužiteljstvo za organizirani kriminal predložilo je sudu da odredi pritvor za 13 osumnjičenih pripadnika organizirane kriminalne grupe koji se sumnjiče da su sudjelovali u međunarodnoj trgovini više od sedam tona kokaina, prenosi Tanjug.

Pritvor je predložen zbog opasnosti od bjekstva i ponavljanja kaznenog djela. Tužiteljstvo je donijelo naredbu o provođenju istrage protiv 20 osumnjičenih zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili kazneno djelo 'Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga', priopćeno je iz tužiteljstva.

Naredba o provođenju istrage donijeta je protiv: Miroslava S., Mladena L., Miloša J., Dragana Đ., Milana M., Dragana N., Ivana C., Radisava R., Gligorija P., Miloša R., Mirka P., Vladana S. i Ljubiše L., koji su saslušani u Javnom tužiteljstvu za organizirani kriminal. Naredbom o provođenju istrage, obuhvaćeno je još sedam osoba koje nisu lišene slobode.

Od toga dvije osobe se nalaze na izdržavanju kazne zatvora u Republici Peru Zoran J., a Deniz M. nalazi se u pritvoru po rješenju Kraljevine Nizozemske, dok se Aleksandar I. nalazi u pritvoru po drugom osnovu u Nišu. Četiri osobe nalaze se u bjekstvu.

U Javnom tužiteljstvu za organizirani kriminal 11 osumnjičenih je iskoristilo zakonsko pravo i branilo se šutnjom, a obranu su iznijeli osumnjičeni Ljubiša L. i Radisav R. koji su negirali krivicu.

Sadržaj se učitava...

Prilikom pretresa stanova i drugih objekata čiji su osumnjičeni vlasnici ili korisnici pronađena je veliki iznos novca na različitim lokacijama. Samo kod jednog osumnjičenog Vladana S., koji ima prebivalište na adresi gdje je lišen slobode u mjestu Žitište, pronađen je novac sakriven u bačvama u iznosu od tri milijuna eura u različitim apoenima.

Pored navedenog, prilikom pretresa jednog od stanova koji su koristili osumnjičeni na teritoriji grada Niša, pronađena je veća količina oružja i eksplozivnih naprava. S obzirom da je u tijeku vještačenje zaplijenjenog oružja, u narednom razdoblju će se izjašnjavati na okolnosti koje se odnose na ilegalno posjedovanje oružja, prenosi Telegraf.

Pored novca i oružja, oduzeti su skupocjeni satovi i nakit kao i vozila. Vrijednost zaplijenjenih satova procijenjena je na oko dva milijuna eura. Javno tužiteljstvo za organizirani kriminal odmah je blokiralo sve račune, sefove, svu pokretnu i nepokretnu imovinu - stanove, kuće i vozila osumnjičnjenih osoba.

Kako mediji prenose, u ovim akcijama zaplijenjene su, između ostaloga, dvije snajperske puške tri automatske puške, prigušivači, 24 detonatorske kapsule i pet uređaja za daljinsko pokretanje detonatora te 13 paketa plastičnog eksploziva i nekoliko stotina komada streljiva.

Akcija koja je uspješno provedena na teritoriji Srbije izvršena je i u suradnji sa Europol-om, Eurojust-om i Pariškim tribunalom odnosno Odjelom zaduženim za borbu protiv organiziranog, financijskog i cyber kriminala 'Junalco', u kojoj su prukupljani krucijalni dokazi sa Sky aplikacije putem međunarodne pravne pomoći kao i drugi dokazi koji su neophodni za postupanje Javnog tužiteljstva za organizirani kriminal, a čime je razbijen ovaj 'balkanski kartel'.

Javni tužitelj za organizirani kriminal je nakon saslušanja osumnjičenih, predložilo sucu za prethodni postupak Posebnog odjela za organizirani kriminal Višeg suda u Beogradu da se u odnosu na sve osobe odredi pritvor zbog opasnosti od bjekstva i ponavljanja kaznenog djela.