Pritvor falisfikatoru iz Livna zbog lažnih diploma

lažne diplome, Livno, federacija, kredit, Zakon, korupcija, kune, marke, euri, zlouporaba položaja, Vlada ZHŽ, zdravstvo, Novac, trošenje, termiti, mravi, banke, Novac, krediti, banke, ugovori, raskid ugovora, franak, konvertabilna marka, Novac, krediti, pranje novca, hercegovac, plaća, euri, dug, vanjski dug, krediti, švicarski franak, lažna diploma, BIH, prijava, gastabajter, ljetovanje
Istraga je pokrenuta na zahtjev Ministarstva odbrane BiH, kada je otkriveno da vojnik ima krivotvorenu diplomu koja mu je poslužila za zapošljavanje u Oružanim snagama BiH, a pokazala je da je Brnić godinama pravio lažne diplome škola u Sarajevu, Mostaru, Travniku i Glamoču.

Prema osobnom priznanju, diplome je prodavao po minimalnoj cijeni od 500 KM, a čak je imao lažne pečate sudova u Sarajevu, pa se pretpostavlja da je ilegalno izrađivao i prodavao i druge službene dokumente i isprave.

Brnić je istražnim organima priznao da je lažne pečate nabavljao u Njemačkoj od čovjeka pod nadimkom "Sarajlija", što će tek biti utvrđeno daljom istragom, kao i brojnost lažnih dokumenata koje je izrađivao u kućnoj radinosti prema zahtjevima onih koji su ih nezakonito koristili.

Osumnjičeni je izrazio spremnost na suradnju sa organima pravosuđa, a zaplijenjeni materijal, pečati i papiri ukazuju da najvjerojatnije nije radio sam.

Prema evidenciji Policijske uprave u Livnu, Brnić je prije četiri godine osuđen na novčanu kaznu od 700 KM, također zbog krivotvorenja isprave, ali tada se nije znalo da je lažnu ispravu sam izradio.

(Srna)