Pritvor falisfikatoru iz Livna zbog lažnih diploma

Istraga je pokrenuta na zahtjev Ministarstva odbrane BiH, kada je otkriveno da vojnik ima krivotvorenu diplomu koja mu je poslužila za zapošljavanje u Oružanim snagama BiH, a pokazala je da je Brnić godinama pravio lažne diplome škola u Sarajevu, Mostaru, Travniku i Glamoču.

Prema osobnom priznanju, diplome je prodavao po minimalnoj cijeni od 500 KM, a čak je imao lažne pečate sudova u Sarajevu, pa se pretpostavlja da je ilegalno izrađivao i prodavao i druge službene dokumente i isprave.

Brnić je istražnim organima priznao da je lažne pečate nabavljao u Njemačkoj od čovjeka pod nadimkom "Sarajlija", što će tek biti utvrđeno daljom istragom, kao i brojnost lažnih dokumenata koje je izrađivao u kućnoj radinosti prema zahtjevima onih koji su ih nezakonito koristili.

Osumnjičeni je izrazio spremnost na suradnju sa organima pravosuđa, a zaplijenjeni materijal, pečati i papiri ukazuju da najvjerojatnije nije radio sam.

Prema evidenciji Policijske uprave u Livnu, Brnić je prije četiri godine osuđen na novčanu kaznu od 700 KM, također zbog krivotvorenja isprave, ali tada se nije znalo da je lažnu ispravu sam izradio.

(Srna)