PRISILJAVAO ŽENSKU OSOBU NA PROSTITUCIJU Tužiteljstvo predložilo pritvor Mostarcu

Tužiteljstvo HNŽ
Hercegovina.info

Županijsko tužiteljstvo HNŽ Mostar je dana 13.07.2023. godine podnijelo Prijedlog za određivanje pritvora Županijskom sudu Mostar, protiv osumnjičenog A.F. (1991.), iz Mostara, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo Trgovina ljudima iz čl. 210a. st. 1. KZ F BIH, na način da je tijekom 2020. godine i 2021. godine u Mostaru, te na širem području HNŽ i Federacije BiH radi stjecanja protupravne imovinske koristi, jednu žensku osobu prijetnjom i uporabom sile prisiljavao na pružanje seksualnih usluga za novac, priopćeno je danas iz Tužiteljstva HNŽ.

Pritvor je osumnjičenom predložen iz razloga jer naročite okolnosti ukazuju da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoka i jer naročite okolnosti opravdavaju bojazan da će ponoviti kazneno djelo, a za to kazneno djelo može se izreći kazna zatvora u trajanju od 3 (tri) godine ili teža kazna. 

Naime, radi se o nastavku operativnih akcija „HUM“ i „HUM I“ koje aktivnosti pod nadzorom Županijskog tužiteljstva HNŽ poduzimaju policijski službenici Federalne uprave policije (FUP), a koje su usmjerene na otkrivanje i procesuiranje organizirane kriminalne skupine koja se specijalizirala za organiziranu trgovinu ljudima u svrhu stjecanja protupravne imovinske koristi. 

Županijsko tužiteljstvo HNŽ u suradnji Federalnom upravom policije (FUP) nastavlja sa poduzimanjem istražnih radnji u ovom predmetu u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima je počinjeno ovo kazneno djelo, priopćeno je.