PRISILJAVALI DJECU NA PROSJAČENJE Šestorki izrečena kazna zatvora u ukupnom trajanju od 74 godine

PRISILJAVALI DJECU NA PROSJAČENJE Šestorki izrečena kazna zatvora u ukupnom trajanju od 74 godine
Ilustracija

Županijski sud Tuzla donio je osuđujuću prvostupanjsku presudu za šest optuženih za organiziranu trgovinu ljudima vezanu za iskorištavanje djece radi prisilnog prosjačenja.

Grupi je izrečena kazne zatvora u ukupnom trajanju od 74 godine.

Organizatoru grupe Šabanu Salčinoviću izrečena je kazna zatvora u trajanju od 22 godine, Ibri Džiniću 16 godina, Halilu Salihoviću 15 godina, Berisi Džinić 11 godina, te za Almira Muharemovića i Jasmina Mujakića po 5 godina.

Podsjećamo, optužnicom Županijskog tužiteljstva Tuzlanske županije se Šaban Salčinović (50), Halil Salihović (44), Berisa Džinić (43), Ibro Džinić (45), Almir Muharemović (50) i Jasmin Mujakić (46) terete da su u grupi koju je vodio Salčinović počinili kazneno djelo organizirana trgovina ljudima, a vezano za iskorištavanje djece i njihovu radnu eksploataciju radi prisilnog prosjačenja.

U optužnici je navedeno da su članovi grupe u razdoblju od 2017. do veljače 2021. godine više djece uzrasta od 4 do 14 godina prisiljavali na prosjačenje, koristeći njihovu nedovoljnu duševnu razvijenost, položaj bespomoćnosti i nemogućnost djece da pruže otpor.

Djecu bi budili u ranim jutarnjim satima, bez obzira na vremenske prilike, prevozili na različite lokacije u više od 20 mjesta u Tuzlanskoj županiji ili drugim dijelovima BiH, nadzirali ih tijekom prosjačenja, te su djeca članovima ili organizatoru grupe morali predavati iznose novca koji su se kretali od 40 KM do 150 KM dnevno. Pri tome su djeca bila izložena svim vremenskim uvjetima, neadekvatno obučena i odjevena, gladna, stalno pod prijetnjom upotrebe fizičke sile prema njima, ili su ih čak i tukli i konstantno vrijeđali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Županijski sud Tuzla je nakon objave prvostupanjske presude produžio mjeru pritvora za optužene Šabana Salčinovića, Ibru Džinića i Halila Salihovića, priopćeno je iz Županijskog tužiteljstva TŽ.