PRIJEVARA Žena iz Trebinja na čelu grupe koja je izvršila milijunsku prijevaru u Crnoj Gori

Ivana Adžić Lovćen banka
Screenshot

Crnogorska policija priopćila da je u suradnji sa pripadnicima Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Republike Srpske (RS) rasvijetlila milijunsku prijevaru u Herceg Novom u kojoj je 12. travnja oštećena 'Lovćen' banka.

Uhićene su osobe čiji su inicijali I.A, M.D. i K.S, priopćila je Uprava policije Crne Gore. Prijevaru su rasvijetili službenici Regionalnog Centra sigurnosti 'Jug' Herceg Novi i Osnovno državno tužiteljstvo u Herceg Novom u suradnji sa Upravom kriminalističke policije RS i Okružnim javnim tužiteljstvom u Trebinju.

Crnogorska policija ističe da je riječ o veoma složnom predmetu, gdje je u izvršenju djela sudjelovala dobro organizirana kriminalna grupa koja funkcionira na nivou više država, prenosi Srna.

Iz policije su podsjetili da je 12. travnja, tada nepoznata ženska osoba, koristeći lažnu osobnu iskaznicu sa podacima državljanke Crne Gore M.O., vlasnice računa u 'Lovćen banci', dovela u zabludu službenike filijale banke u Herceg Novom i navela ih da joj isplate 1.360.000 eura sa deviznog računa M.O.

Nakon intezivnih mjera, policija je rasvijetlila kazneno djelo, pa je 4. svibnja podnijeta dopuna kaznene prijave protiv osobe iz Trebinja čiji su inicijali I.A. (36) i M.D. (36) zbog sumnje da su, po prethodnom dogovoru i planu, izvršili kazneno djelo 'Prijevara u suizvršiteljstvu'. Crnogorski portal 'Vijesti' navodi da je riječ o Ivani Adžić i Marku Dostiću.

Dalji rad u suradnji sa nadležnim tužiteljstvom sproveden je na međunarodnom nivou u dijelu lociranja osumnjičenih, identifikacije ostalih povezanih sudionika i prikupljanja drugih dokaza radi rasvjetljavanja svih drugih okolnosti izvršenja kaznenog djela, navode iz crnogorske policije.

Službenici Uprave kriminalističke policije RS su 21. lipnja, po zahtjevu koji je upućen iz tužiteljstva u Herceg Novom, izvršili pretrese na više lokacija i uhitili I.A. i M.D., kao i sa njima povezanu osobu K.S. 'Vijesti' navode da je riječ o Saši K.

Dodaje se da su prilikom pretresa pronađeni predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem kaznenog djela. Iz policije su naveli da je zbog nadležnosti više tužiteljstava predmet rađen u najvećoj tajnosti, planski i veoma smišljeno da bi se otkrili svi počinitelji kaznenog djela.

"Iz svih navednih razloga Uprava policije se, do sada, nije oglašavala povodom tog slučaja", navodi se u priopćenju kojeg prenosi Srna. Iz Policijske uprave Trebinje priopćeno je ranije da su akciju pod nazivom 'Lovćen' 21. lipnja proveli pripadnici te uprave i Uprave kriminalističke policije, pod nadzorom Okružnog javnog tužiteljstva Trebinje.

U priopćenju je navedeno da su na području Banja Luke i Trebinja izvršeni pretresi na više lokacija koja koriste osobe čiji su inicijali S.K., I.A. i M.D., a u kojima je pronađeno i oduzeto oko 50.000 KM, veća količina oružja, streljiva i narkotika. Iz policije su naveli i da je pronađeno oko tri kilograma marihuane, kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem tog, ali i drugih kaznenih djela.

Ivana Adžić (36) iz Trebinja označena je kao iravni izvršitelj milijunske pljačke, u kojoj je 12. travnja ove godine iz filijale 'Lovćen' banke u Herceg Novom, koristeći krivotvorene dokumente klijentice 'Lovćen' banke, sa njenog računa podigla 1,3 milijuna eura. Osim Adžić, za milijunsku prijevaru se sumnjiče Saša K. i Marko Dostić (36) iz Trebinja, navode 'Vijesti'.

Adžić i Saša K. su nakon što su saslušani u BiH, pušteni da se brane sa slobode, dok će odluka o osumnjičenom Dostiću biti donesena naknadno. Navodno, Adžić je 11. travnja ove godine oko 13 sati ušla u poslovnicu banke do koje je dovezao osumnjičeni suučesnik Dostić i sastala se sa rukovoditeljem filijale P. M.

"Ivana se lažno predstavila kao vlasnica računa, odnosno Budvanka M. O. i rukovoditelju filijale dala krivotvorenu osobnu iskaznicu na ime M. O. Nakon toga, zatražila je da joj se sutradan (12. travnja) oko 15 sati isplati sav novac sa računa, nakon čega je napustila banku", ispričao je izvor iz istrage za portal Srpskainfo.

Prema navodima istog izvora, 11. travnja oko 16 sati, rukovoditelj filijale je pozvan putem Viber aplikacije na svoj mobilni sa telefona koji je koristio osumnjičeni suučesnik Saša K. Rukovoditelju filijale je na displeju telefona navodno pisalo ime stvarne vlasnice računa.

"Osoba koja je pozvala rukovoditelja filijale putem telefona, predstavila se kao Budvanka M. O. stvarna vlasnica računa i zatražila je da se isplata pomjeri ranije nego što je dogovorenog toga dana, odnosno 12. travnja oko 10:30 sati ujutro. Sutradan, u navedeno vrijeme, pred filijalu 'Lovćen banke' u Herceg Novom taksijem dolazi ponovno osumnjičena državljanka BiH Ivana A.", objasnio je izvor.

Nakon što je legitimirana, Adžić je potpisala isplatne naloge i sa deviznih računa M. O. podigla preko 1,3 milijuna eura, nakon čega je napustila banku.