Prijedlog za pritvor zbog 6000 stabljika konoplje uz granicu sa Hrvatskom

Akcija Escobar zapljena indijska konoplje
GP BiH

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, uputilo je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene: J.D. (1982.) iz Loznice, nastanjenog u Zvorniku, D.M. (1989.) iz Velike Kladuše, P.A. (1987.) iz Kranja, Slovenija, nastanjenog u Velikoj Kladuši i S.A. (1998.) iz Velike Kladuše.

Navedeni osumnjičeni, lišeni su slobode u akciji Granične policije BiH, uz potporu SIPA-e i MUP-a USŽ, a mjera pritvora predložena je iz razloga opisanih u članku 132. stavak 1. točke a), b) i c) ZKP BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva (u odnosu na prvoosumnjičenog), te opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili suučesnike, kao i ponoviti kazneno djelo ili dovršiti započeto.

Tijekom istrage koju vodi Tužiteljstvo BiH, protiv osumnjičenih za kaznena djela organizirani kriminal (čl. 250 KZ BiH) i neovlašten promet opojnih droga (čl. 195. KZ BiH), zajedno sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, na području Velike Kladuše, otkrivena je plantaža, sa sustavom za navodnjavanje na kojoj je otkriveno 6000 sadnica opojne droge marihuana (Cannabis), a koju su prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni skrivali i osiguravali uporabom vatrenog oružja, te vršili krijumčarenje opojne droge, na ilegalno narko –tržište u zemljama EU, kao i na području Bosne i Hercegovine. 

U istrazi je ostvarena suradnja sa Graničnom policijom, Državnom agencijom za istrage i zaštitu-SIPA, MUP-om USŽ, kao i sa partnerskim institucijama R. Hrvatske. 

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH, a istraga se intenzivno nastavlja, priopćeno je iz Ureda za informiranje Tužiteljstva BiH.