PRETRESI ZBOG DUHANA Što je SIPA otkrila i zaplijenila u Hercegovini i dijelovima Bosne?

PRETRESI ZBOG DUHANA Što je SIPA otkrila i zaplijenila u Hercegovini i dijelovima Bosne?
Hercegovina.info

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) tijekom utorka su (7.7.2020. godine), po naredbama Suda BiH i Tužiteljstva BiH, realizirali operativnu akciju kodnog naziva 'Delta'.

Prilikom realizacije operativne akcije, policijski službenici SIPA-e pretresli su osobe, stambene i poslovne objekte na 32 lokacije u Brčkom, Obudovcu, Bijeljini, Tuzli, Srebreniku, Živinicama, Sarajevu, Zenici, Travniku, Novom Travniku, Vitezu, Posušju, Grudama, Ljubuškom, Mostaru i Tomislavgradu te lišili slobode 26 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 250. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine 'Organizirani kriminal', u vezi sa članom 210a. 'Nedozvoljen promet akciznih proizvoda' i članom 209. 'Pranje novca' istog zakona.

Osumnjičene osobe terete se da su u suradnji sa drugim osobama, s ciljem sticanja protupravne imovinske koristi, osnovali grupu za organizirani kriminal radi nezakonitog stavljanja u promet duhana za pušenje i cigareta, bez plaćanja akcize na duhan za pušenje i cigarete i bez obilježavanja navedenih proizvoda akciznim markicama Bosne i Hercegovine, čime je proračun Bosne i Hercegovine oštećen za iznos od oko 36.000.000 KM po osnovu neplaćene akcize na duhan i cigarete.

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti traženi naredbama, odnosno tri mašine za sječenje duhana, osam ručnih mašinica za motanje cigareta, oko 14.215 kutija cigareta, oko 35.720 komada rinfuznih cigareta, 37 mobilnih telefona, šest digitalnih vaga, veća količina duhana za pušenje, duhana u listu i rezanog duhana, jedan pečat, novac, dvije automatske puške sa 134 komada pripadajućeg streljiva i šest okvirova te određena poslovna dokumentacija.

Navedene aktivnosti izvršene su u suradnji sa službenicima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske, MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije, MUP-a Županije Zapadnohercegovačke, MUP-a Tuzlanske županije, MUP-a Zeničko-dobojske županije, MUP-a Srednjobosanske županije, MUP Županije Sarajevo i Policije Brčko distrikta BiH, navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje SIPA-e.