PRETRES Iz Hercegovine u Zenicu krijumčario cigarete vrijedne 78 000 KM

PRETRES Iz Hercegovine u Zenicu krijumčario cigarete vrijedne 78 000 KM
UNO BiH

Službenici Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) i u ovoj godni nastavljaju sa uspješnim aktivnostima na sprječavanju nelegalnog prometovanja akciznim proizvodima. Ovlašteni službenici Regionalnog centra Sarajevo privremeno su oduzeli na području grada Zenice veću količinu cigareta koje nisu bile obilježene akciznim markicama UNO. Tržišna vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuju se na iznos od 78.100 KM.

Na osnovu ranije prikupljenih obavještajnih informacija da osoba sa inicilima A. V. dovozi cigarete bez akciznih markica UNO iz Hercegovine u Zenicu, te iste nelegalno prodaje na području grada Zenice, ovlašteni službenici Uprave poduzeli su niz operativno - taktičkih mjera i radnji, kojom prilikom je osoba locirana i otkrivena lokacija koja je služila za skladištenje akciznih proizvoda - cigareta bez akciznih markica UNO.

Izvršeni su pretresi putničkog motornog vozila, te dvije garaže, a tom prilikom je pronađeno 13.144 paklica cigareta koje nisu bile obilježene akciznim markicama UNO i vozilo koje je služilo za izvršenje krivičnog djela. Aktivnosti na terenu provedene su po naredbama i suglasnostima Tužiteljstva BiH i Suda BiH radi prikupljanja dokaza.

Pored privremeno oduzetih cigareta zaplijenjeno je i putničko motorno vozilo koje je služilo za izvršenje krivičnog djela, kao i drugi predmeti koji služe kao dokaz počinjenog krivičnog djela. Vrijednost privremeno oduzete robe iznosi 78.100 KM

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo 'Nedozvoljen promet akciznih proizvoda' iz člana 210a. Krivičnog zakona BiH, Tužiteljstvu BiH bit će podnesen Izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu i izvršitelju protiv osumnjičene osobe, a ovlaštene službene osobe Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaje i Grupe za istrage nastavljaju dalje prikupljanje dokaza u vezi sa navedenim krivičnim djelom.

Uprava za neizravno oporezivanje BiH poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju trošarinskih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni, navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje UNO BiH.