PRESUDA Direktor škole 'sredio' joj plaću i posao na koji nije nikako dolazila

otac, nesreća, sutkinja, presuda, Ante Niče, ubojstvo, salmir kaplan, samir kaplan, izbori u BiH, tužiteljstvo, VSTV BiH, Tužiteljstvo ŽZH, prometna nesreća, Bobanova Draga, tužiteljstvo, optužnica, liječenje, Tuzla, kazna, pedofil, bjelovar, zlo

Općinski sud u Zenici, postupajući po optužnici županijskog Tužiteljstva Zeničko-dobojske županije, izrekao je prvostupanjsku presudu protiv Hamdije Č., bivšeg direktora Medicinske škole u Zenici i uposlenice te škole Makside H. zbog kaznenih djela 'Zloupotrebe položaja ili ovlaštenja', odnosno produženog kaznenog djela 'Krivotvorenje isprave'.

Hamdiji Č. je izrečena zatvorska kazna u trajanju od godinu i tri mjeseca, dok je Maksida H. osuđena na pet mjeseci zatvora. Optužnicu protiv Hamdije Č. i Makside H. županijsko Tužiteljstvo podiglo je krajem veljače ove godine, a potvrdio Općinski sud u Zenici.

Hamdija Č. je optužen da je, kao direktor Medicinske škole iskoristio službeni položaj i ovlaštenja propisana Zakonom o srednjoj školi i drugim zakonskim rješenjima i pravilnicima kojima se precizira kako se potpisuju ugovori o radu i zasniva radni odnos u školi. Ovim procedurama propisani su i uvjeti koje moraju ispunjavati osobe koje stupaju u radni odnos.

Pravilnicima je definirano da se nastavnici, stručni suradnici i suradnici biraju na osnovu javnog natječaja koji na prijedlog direktora raspisuje školski odbor, a na što prethodno suglasnost mora dati i Ministarstvo obrazovanja. Nakon provedene procedure školski odbor vrši izbor nastavnika, suradnika i stručnih suradnika, a izbor ostalih uposlenika obavlja direktor škole, ali uz poštivanje načina bodovanja kandidata, prenosi Zenicablog.

Hamdija Č. je kao direktor škole sa svime bio jako dobro upoznat, ali je suprotno tome, a u namjeri da joj pribavi korist, donio odluku o prijemu u radni odnos Makside H. bez provedene natječajne procedure. Dobila je ugovor kao knjižničarka u školi na određeno vrijeme u razdoblju od rujna 2016. do okončanja natječajne procedure.

Zatim je na osnovu te odluke zaključio ugovor o radu na određeno vrijeme, i ponovio to čak četiri puta u 2016. i 2017. godini. Sve to vrijeme, prema optužnici, Maksida H. čak nije ni dolazila na posao.

"… donio odluku od 14.6.2017. da Maksidi H. prestaje radni odnos sa 30.6.2017., a isti je znao i bio svjestan da Maksida H. po donesenim odlukama i zaključenim ugovorima o radu nikada nije dolazila na posao, niti radila u Javnoj ustanovi Medicinska škola u Zenici na poslovima knjižničara škole, jer su na tim poslovima radili drugi uposlenici", navodi se, između ostalog, u optužnici.

Njoj je za razdoblje od rujna 2016. do kraja lipnja 2017. ukupno isplaćeno 6.678 KM, nešto više od tri tisuće KM doprinosa, poreza oko 400 KM, pa je u konačnici iznos nezakonite koristi koju joj je pribavio oko 11 500 tisuća KM.

Nekoliko godina kasnije, Maksida H. iskoristila je to što ju je Hamdija Č. fiktivno prijavljivao i aplicirala na natječaje prilažući uvjerenja iz MIO da je bila zaposlena u Medicinskoj školi u Zenici u navedenom razdoblju.

"Iako je znala i bila svjesna da nije radila niti obavljala poslove u Javnoj ustanovi Medicinska škola u Zenici u razdoblju od 1.9.2016. do 30.6.2017., jer se radilo o zaključivanju fiktivnih ugovora o radu na određeno vrijeme na poslove knjižničar škole za navedeno razdoblje, a sve s ciljem da se po osnovu takvog stečenog lažnog radnog staža izvrši bodovanje po tom osnovu, a po raspisanim natječajima za prijem u radni odnos, što je i htjela", navedeno je u optužnici.

Sud je u presudi optužene obavezao da na ime paušala plate iznose od po 500 KM, u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude.

Također, Hamdiji Č. je izrečena mjera sigurnosti zabrane obavljanja poslova rukovođenja u državnim organima, javnim poduzećima i javnim ustanovama u trajanju od pet godina od dana pravomoćnosti presude, s tim da se vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora ne uračunava u vrijeme trajanja ove sigurnosne mjere.

Sud je također poništio odluke o prijemu u radni odnos na određeno vrijeme Makside H. koje je donio Hamdija Č., kao i ugovori o radu na određeno vrijeme na radnom mjestu knjižničar, te naložio Zavodu MIO Mostar brisanje evidentiranog radnog staža u matičnoj evidenciji optužene Makside H. za razdoblje od 1. rujna 2016. godine do 30. lipnja 2017. godine u J.U. Medicinska škola Zenica.

Optuženi se solidarno obavezuju da po osnovu štete Zeničko-dobojskoj županiji isplate iznos od 11.532,36 KM u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude. Presuda nije pravomoćna i na nju je dozvoljena žalba županijskom Sudu u Zenici, navodi Zenicablog.

Hamdija Č. je 2020. pravosnažno uvjetno osuđen na godinu zatvora, sa rokom kušnje od dvije godine zbog zloupotrebe položaja. On je, prema toj presudi, omogućio jednom zaposleniku da uporedo radi na drugom radnom mjestu u Orašju, a istovremeno prima plaću i druge naknade za navodni rad u Medicinskoj školi.