Preminuo Vjekoslav Mandić, ministar zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine

Vjekoslav Mandić
Vjekoslav Mandić
Avaz

Preminuo je ministar zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine Vjekoslav Mandić.

Podsjećamo, Vjekoslav Mandić je prije desetak dana hospitaliziran u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar i bio je u teškom je zdravstvenom stanju.

"Kako smo tad objavili nije se radilo o zarazi infekcijom koronavirusa, nego su u pitanju bili drugi zdravstveni problemi s kojima se ministar Mandić već godinama bori", piše Avaz.

Naime, nakon druge operacije srca ministar Mandić je bio u induciranoj komi i u teškom stanju.

Ministar zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine Vjekoslav Mandić je rođen 1959. godine u Konjicu. Medicinski fakultet je završio u Banjoj Luci s 26 godina, a potom je specijalizirao ginekologiju. Magistrirao je 2009. godine, a četiri godine kasnije i doktorirao u Mostaru.

Bio je član je Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH). Nakon završetka studija Mandić se zaposlio u Domu zdravlja Konjic, a početkom rata u BiH prelazi u kliničku bolnicu u Mostaru. Liječnički posao je zamrznuo 2005. godine jer je imenovan za ministra zdravstva u Vladi Federacije BiH (FBiH).

Brojne funkcije

Izabran je u Predstavnički dom Parlamenta FBiH 2006. godine, ali četiri godine kasnije na izborima nije uspio produžiti zastupnički mandat. Mandić se nije kandidirao na opće izbore 2014. godine.

Ponovno je imenovan 2015. godine za federalnog ministra zdravstva. Pomoćnik je šefa kirurških disciplina Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru.