Preminuo Dragan Vrankić, glavni državni revizor i istaknuti član HDZ-a BiH

Dragan Vrankić, BIH, Hrvati u BIH, Dragan Vrankić, BIH, jugoslavija, Dragan Vrankić, političar, Čapljina, generalni revizor

Dragan Vrankić, bosanskohercegovački političar i istaknuti član Hrvatske demokratske zajednice umro je u nedjelju u dobi od 64 godine nakon duge i teške bolesti. 

Dragan Vrankić rođen je 1955. godine u Trebižatu, Čapljina. Osnovnu školu i gimnaziju završio u rodnom mjestu, a zvanje diplomiranog ekonomiste stekao je na Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu u Dubrovniku.

Radio je u Energoinvestu na komercijalnim poslovima te u organima uprave, kao pročelnik Odjela za gospodarstvo te kao zamjenik načelnika za financijske i ekonomske poslove u Općini Čapljina.

Funkciju zamjenika ministra financija u Vladi Hercegovačko-neretvanske županije vršio je u dva mandata. U dva mandata također je izabran za zastupnika u Parlamentu Federacije BiH. Između 2003. do 2006. vršio je funkciju ministra financija i zamjenika predsjednika Vlade Federacije BiH, a od 2007. do 2010. ministra financija i trezora BiH.

Kao ministar financija i trezora BiH vršio je i dodatne funkcije: guvernera BiH za Međunarodni monetarni fond (MMF), člana Fiskalnog vijeća BiH, Stalnog odbora za financijsku stabilnost BiH, nacionalnog koordinatora za Instrument pretpristupne pomoći (IPA), predsjedavajućeg Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, člana Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita BiH te člana Stalnog zajedničkog odbora visokih predstavnika država nasljednica bivše Jugoslavije.

 U razdoblju od 2010. do 2014. bio je zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH ga je, 28.10.2015., a Dom naroda 10.11.2015. imenovao za generalnog revizora Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine, što je bila i posljednja funkcija koju je obnašao.