Pravoslavni vladika, snimljen tijekom seksa s četvoricom mladića, poznati je ratni huškač

...otkrića snimke koji dokazuje da je vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda imao seksualni odnos sa četvoricom mladića.

Sporni snimak pušten je, kako prenose mediji u Beogradu, na sjednici Sinoda Srpske pravoslavne crkve, tako da su se i članovi crkvene vlade mogli uvjeriti da su navodi protiv episkopa istiniti. Iako je vladika Vasilije ranije poručio Sinodu da želi u mirovinu, beogradski mediji su, također, doznali da je u eparhiji organizirao potpisivanje podrške namjeravajući na Saboru spriječiti svoje umirovljenje.

- Najnovije vijesti u vezi sa aferom, da tako kažem, zvorničko-tuzlanskog vladike Kačavende dobila je nove momente, iako je mnogo toga i od ranije bilo poznato. Prije svega, njegova uloga u ratu, huškanje na rat... Sada su u pitanju homoseksualni odnosi, pedofilija. I to nije novo i ranije je bilo govora o tome. Ali, sada postoje autentični snimci koji se nalaze u rukama Svetoga Sinoda SPC, a to će reći crkvene vlade, koja taj materijala treba proučiti i nakon toga se izjasniti o svemu. Ranije je Sinod u jednom slučaju izbjegavao, pa stvar htio gurnuti pod tepih i da slučaj zastari - rekao je Đorđević za agenciju Anadolija.

Sada, dodao je, to nije moguće. SPC je pred iskušenjem da konačno mora progovoriti.

- Postoji mogućnost da vladika Kačavenda bude umirovljen. On je to na prošlom Saboru prihvatio, ali prema posljednjim vijestima sada na to više ne pristaje, nego skuplja potpise u eparhiji protiv toga. Stvorena je velika uznemirenost ovdje zbog toga. Jer, ovo nije jedini slučaj. Spominju se i vladike mileševski Filaret i vranjski Pahomije - tvrdi on.
Podsjeća da prema učenju Kršćanske crkve pedofilija i homosksualni predstavljaju 'nastranost i smrtni grijeh'.

- Nisam siguran da li će SPC ovog puta uspjeti dvije stvari. Dakle, ili da opet gurne stvari pod tepih ili da se suoči sa činjenicama, pa da preduzme mjere. Crkva može po kanonskom pravu poduzeti epitimije, da ga umirovi, naloži mu post i boravak u manastiru. Ne može ga zatvoriti. To je stvar pravosuđa. S toga su crkveno i građansko pravosuđe na potezu i pred velikim iskušenjem - rekao je Đorđević.

Nadalje, Đorđević je, ali ne sam, i ranije upozoravao na ulogu pojedinih vladika i SPC uopće u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, ali i na druga nemoralna dešavanja u Crkvi.

- Iz SPC uglavnom nisu odgovarali, ili su tvrdili da je riječ o ataku na Crkvu. Ali, javnost je sada na iskušenju, crkvena i laička. Ako se sve te činjenice pokažu točnim, onda je to skandal i baca tešku mrlju na temeljna određenja monaškog života i ustrojstva SPC. Pitanje je kako će Crkva na ovo odgovoriti - naglasio je ugledni analitičar.

Na pitanje šta ukoliko SPC, ipak, ne zauzme kritički stav prema Kačavendi, Đorđević je precizno odgovorio:

- Ako SPC ne zauzme kritički stav i ne donese jasnu odluku, ostaće sumnja i dalje i bacaće sjenku na samu SCP koja se bori i tvrdi za sebe da je respektabilna ustanova koja uživa povjerenje građana. Ovog puta neće ići tako. Crkva bi morala, ukoliko provjeri činjenice, da pribjegne najstrožjinim mjerama pa ako ne može neka stvar predata s dokumentacijom na područje građansko-pravnog sudstva. Vidjet ćemo što će biti. Osobno se nadam da će Crkva napokon povući potez. Ovakvi slučajevi se često javljaju i nisu sporadični - zaključio je Đorđević u razgovoru za agenciju Anadolija.