POTVRĐENA PRESUDA Pet godina zatvora za bivšeg direktora bh. poduzeća

Čekić i sudac
Ilustracija

Vrhovni sud FBiH potvrdio je presudu Županijskog suda Tuzla za Eldina B., bivšeg direktora poduzeća 'Konjuh' d.d. Živinice, i izrekao mu kaznu zatvora u trajanju od pet godina zbog produženog kaznenog djela 'Zloupotreba položaja i ovlaštenja', čime je presuda postala pravosnažna.

Također, Eldinu B. se izriče i sigurnosna mjera zabrane obavljanja dužnosti ili funkcije direktora u privatnim ili javnim poduzećima, ustanovama ili organima u BiH u trajanju od pet godina, te se obavezuje da oštećenom poduzeću 'Konjuh' d.d. u stečaju na ime naknade štete isplati iznos od 105.000 KM u roku od 30 dana.

Podsjećamo, optužnicom županijskog Tužiteljstva Tuzlanske županije se Eldin B. teretio da je kao direktor i odgovorna osoba u poduzeću 'Konjuh' Živinice zloupotrijebio ovlaštenja, postupao suprotno interesima službe i 'Konjuha' i suprotno propisima koji su ga obavezivali na zakonito, savjesno i odgovorno poslovanje.

U dvije radnje koje se Eldinu B. optužnicom stavljaju na teret navodi se da je poduzeću 'BH Pelete' d.o.o. Živinice, u kojoj je bio jedan od osnivača i sa kojom je 'Konjuh' imao zaključene ugovore o poslovnom odnosu, pribavio imovinsku korist u ukupnom  iznosu od oko 475.000 KM.

U prvoj točki optužnice se navodi da je ovom poduzeću zloupotrebom položaja pribavio korist u iznosu od oko 370.000 KM tijekom poslovnog odnosa vezanog za rekonstrukciju kotlovnice za proizvodnju peleta, o kojem iznosu je nadležni sud ranije odlučio u parničnom postupku. 

U drugoj točki optužnice se navodi da je istom poduzeću pribavio korist u iznosu od 105.000 KM tako što je odobrio isplaćivanje fakture za ovo poduzeće za izvođenje radova na nadstrešnici kotlovnice koji nikada nisu izvedeni. Sud je u odnosu na ovu točku optužnice obavezao osuđenog da na ime naknade štete isplati ovaj iznos poduzeću 'Konjuh' u stečaju, priopćeno je iz Ureda za informiranje Tužiteljstva Tuzlanske županije.