POTVRĐENA OPTUŽNICA Bio je ministar i savjetnik premijera, a sad je savjetnik gradonačelnika, ali je optužen za korupciju

policajci, osuđeni , dilanje, Split, oslobođen krivnje, Hrvatski Vrhovni sud, Damir Vuković, Slobo Marić, Županijski sud Mostar, presuda, ratni zločin, granična policija, granični policajac optužnica, optužnica, Tužiteljstvo BiH, tužiteljstvo, optužnica, porezna utaja , optužnica, tužiteljstvo, Natječaj, posao, Tuzla, korupcija, Tuzla, tužiteljstvo, optužnica, Đurđevik, ubojstvo, Livno, tužiteljstvo, sud, presuda, tužiteljstvo, pritvor, droga, krijumčarenje, silovanje, nasilje, zadar, tužiteljstvo, tužiteljstvo, presuda, zloupotreba položaja, Tuzla, optužnica, Tužiteljstvo BiH, autorska prava, zatvor, tužiteljstvo, mito, primanje dara, granična policija
Ilustracija/Hercegovina.info

Općinski sud Živinice potvrdio je optužnicu Županijskog tužiteljstva Tuzlanske županije (TŽ) protiv bivšeg ministra u Vladi TŽ, savjetnika premijera i trenutnog savjetnika gradonačelnika Živinica Abdulaha Z. (40) i v.d. direktora RMU Đurđevik Samira S. (44), obojica iz Živinica, zbog postojanja osnovane sumnje da je Abdulah Z. počinio produženo krivično djelo 'Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem', a Samir S. produženo krivično djelo 'Primanje dara ili drugog oblika koristi'.

Oni su optuženi da su, po prethodnom dogovoru, Abdulah Z. koristeći svoj utjecajni položaj koji je imao obavljajući pomenute funkcije, a Samir S. kao odgovorna osoba u rudniku, u razdoblju od travnja do lipnja 2021. godine od vlasnika jednog privatnog poduzeća koje je od RMU Đurđevik imao dospjela nenaplaćena potraživanja u iznosu od oko 700.000 KM za prodaju guma za kamione tražili dar u novcu kako bi Samir S. realizirao i isplatio potraživanja ovom poduzeću, te su od drugog vlasnika poduzeća tražili iznos od 40.000 KM kako bi to poduzeće prošlo na tenderu za kupovinu bakra i željeza koje je prodavao rudnik, na što vlasnici poduzeća nisu pristali.

Također, u trećoj točki optužnice se pomenutim na teret stavlja da su od svibnja do početka srpnja 2021. godine, od vlasnika i odgovorne osobe u jednoj zaštitarskoj firmi koja pruža usluge Rudniku i kojoj je ovo javno poduzeće dugovalo 240.000 KM za pružene usluge, tražili da im predaju dio od 15% od ukupnog potraživanja u novcu kako bi posredovali i utjecali da J.P. Elektroprivreda BiH ovoj zaštitarskoj agenciji isplati pomenuti dug. 

Elektroprivreda BiH ovoj zaštitarskoj agenciji nije isplatila potraživanja prvog dijela duga u iznosu od 200.000 KM nego su ta sredstva isplaćena sa računa RMU Đurđevik, i dogovorena je isplata preostalog dijela duga, u vozilu direktora ove agencije 2. srpnja ove godine je Samiru S. isplaćen dar u novcu u iznosu od 30.000 KM, nakon čega su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Samira S. i Abdulaha Z. lišili slobode.

U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se Abdulahu Z. izreknu sigurnosne mjere zabrane obavljanja službene dužnosti u organima uprave ili dužnosti savjetnika u organima uprave, a Samiru S. zabrana obavljanja dužnosti odgovorne osobe u pravnim osobama sa pretežnim državnim kapitalom.

Također, nadležni sud je optuženima, umjesto ranije mjere zabrane napuštanja obiteljskog doma, odredio mjere zabrane napuštanja područja TŽ, kao i zabranu međusobnog sastajanja i sastajanja sa svjedocima, navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje Županijskog tužiteljstva TŽ.