POPUNJENI LISTIĆI Zatražen pritvor za sve uhićene članove biračkog odbora

POPUNJENI LISTIĆI Zatražen pritvor za sve uhićene članove biračkog odbora
Ilustracija

Nakon što su predati u nadležnost Tužiteljstva BiH, postupajuća tužiteljica ispitala je osumnjičene u prisutnosti njihovih odvjetnika, te je prema Sudu BiH upućen prijedlog pritvora za svih pet osumnjičenih osoba koje se privedene na dan izbora.

Mjera pritvora predložena je za osumnjičene: Suvada H. (1954.), Emira V. (1970.), Ramiz H. (1967.), Ismeta Dž. (1958.) i Ismeta M.  (1970.) svi iz Bosanskog Novog - Novog Grada.

Mjera pritvora potrebna je zbog nastavka istražnih aktivnosti Tužiteljstva BiH i partnerskih policijskih agencija, o svim okolnostima počinjenja kaznenih djela vezanih za dostavljanje velike količine ispunjenih glasačkih listića na biračko mjesto. Temeljitom istragom tužiteljstva i policijskih agencija, nastojat će se identificirati sve osobe povezane sa ovim kaznenim djelom, kao i organizatori i nalogodavci ovih nezakonitih aktivnosti. Naime, postoji opasnost da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, priktivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili suučesnike.

Navedeni osumnjičeni pod istragom su zbog kaznenih djela: 'Izborna prijevara' iz članka 154. KZ BiH i 'Uskraćivanje biračkog prava' iz članka 150. KZ BiH. 

Također, tužiteljstvo BiH u komunikaciji sa SIP BiH, poduzima aktivnosti kako bi se osigurali uvjeti potrebni za održavanjem zakonitog izbornog procesa na navedenom biralištu, navedeno je iz Ureda za informiranje Tužiteljstva BiH.