PODIGNUTA OPTUŽNICA Žuti dilao bijelo

Kokain vrećice
Shutterstock

Podignuta je optužnica protiv tri osobe zbog neovlaštenog prometa veće količine teške opojne droge kokain. Optuženi se terete da su djelujući kao organizirana skupina, u više navrata pustili u promet više od 500 grama opojne droge kokain, čija vrijednost na ilegalnom narko-tržištu dostiže više od 50 000 KM.

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv: Nezira B. zvanog Žuti (1966.) iz Uroševca, nastanjenog u Sarajevu, nalazi se u pritvoru. Zatim optužnica je podignuta protiv Mersije Dž. (1977.) iz Čajniča, nastanjene u Sarajevu, te protiv Slavice B (1966.) iz Maglaja, nastanjene u Sarajevu.

Optuženi se terete da su, nakon što je prvooptuženi Nezir B., na nezakonit način došao u posjed veće količine teške opojne droge kokain, djelujući kao organizirana skupina, po instrukcijama i uputama optuženog Nezira B., u više navrata, organizirali skrivanje, krijumčarenje i transport opojne droge kokain, koji su za dogovorene novčane iznose prodavali na više lokacija u Sarajevu.

Optuženi se terete da su u više navrata, u promet stavili ukupno oko 561 gram opojne droge kokain, za koji su dobili novčani iznos od oko 50 000 KM, čime su stekli nezakonitu imovinsku korist. Operativnim radom na terenu i provođenjem istrage po nalogu tužitelja Tužiteljstva BiH, zajedno sa policijskim djelatnicima SIPA-e, prikupljeni su dokazi o počinjenim kaznenim djelima koji se optuženima stavljaju na teret.

Optuženi se terete za kazneno djelo 'Neovlašten promet opojnim drogama' iz članka 195. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine. Navode optužbe, tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem oko 10 svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više desetaka dokaznih materijala. 

Za optužene je zatraženo produljenje pritvora, odnosno mjera zabrane, a tijekom postupka tužiteljstvo će tražiti trajno oduzimanje i uništavanje zaplijenjene opojne droge, kao i oduzimanje nezakonite imovinske koristi. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje Tužiteljstva BiH.