PODIGNUTA OPTUŽNICA 'Vučjak' u Mostaru napao 21-godišnju djevojku, optužen 68-godišnji vlasnik

Agresivan pas

Jedan Mostarac (68) će posebno pamtiti šetnju sa svojim ljubimcem. Naime, njegov pas je napao ženu, a zbog tog nemilog događaja protiv njega je podignuta optužnica.

Napadi pasa na osobe kod nas nisu pretjerano česti, no ljetos se u mostarskom naselju 'Ilići' dogodio napad njemačkog ovčara na 21-godišnju djevojku koja je zadobila lakše tjelesne ozljede. Djevojku je napao susjedov pas kojeg je vodio na povocu, a 68-godišnji vlasnik je zbog toga suočen i pred pravosuđen.

"Županijsko tužiteljstvo sa sjedištem u Mostaru podignulo je optužnicu protiv Brune K. zbog kaznenog djela 'nesavjesno čuvanje pasa'", to je za hercegovina.info potvrđeno iz odvjetničkog ureda Dalipagić-Crnjac. 

Iz ureda su kratko i prokomentirali da je zbog ponašanja optuženog, njihova klijentica I. A. zadobila tjelesne ozljede.

Na području Hercegovačko-neretvanske županije propisane su novčane kazne za osobe koje na javnom mjestu izvode psa ili druge životinje bez povodca ili brnjice ili tko dovede psa ili druge životinje na mjesto gdje to nije dopušteno. Kazneni zakon FBiH propisuje novčanu ili kaznu zatvora do šest mjeseci za osobe koji pse ili druge opasne životinje izvode na javna mjesta bez brnjice i bez direktnog čuvanja na taj način izazivajući opasnost i ugrožavajući živote. Ako pas nekoga ozlijedi, vlasnik može biti kažnjen zatvorskom kaznom u trajanju do tri godine.

Pravilnik o držanju opasnih životinja Prema Pravilniku o držanju opasnih životinja opasnim psom se smatra bilo koja jedinka te vrste, porijeklom od bilo koje pasmine koja je ničim izazvana napala čovjeka i nanijela mu tjelesne ozljede ili ga usmrtila, ničim izazvana napala drugog psa i nanijela mu teške tjelesne ozljede, uzgajana i/ili dresirana za borbe pasa ili zatečena u organiziranoj borbi s drugim psom te pas pasmine terijera tipa bull, pit bull terijer i njegovi mješanci. Činjenicu da je pas opasan, osim za pse koji su već označeni kao opasni, utvrđuje veterinarski inspektor ili ovlašteni veterinar ili kinološki stručnjak imenovan od kinološke organizacije po podnesenoj prijavi o ničim izazvanom napadu na čovjeka sili drugog psa.Vlasnik opasnog psa mora osigurati njegovo označavanje mikročipom bez obzira na njegovu starost, sukladno posebnim veterinarskim propisima, a zatim kastraciju u roku od 14 dana nakon proglašavanja psa opasnim.

Opasan pas mora boraviti u zatvorenom kavezu ili u objektu primjerene veličine, iz kojeg ne može pobjeći, a ulazna vrata u prostor ili objekt u kojem se nalazi takav pas moraju biti zaključana uz vidljivo istaknuto upozorenje "OPASAN PAS". Izvođenje na javne površine dopušteno je jedino s brnjicom i na povocu i to može učiniti samo vlasnik. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.