PODIGNUTA OPTUŽNICA Strani državljanin uhvaćen u Posušju u pokušaju krijumčarenja ljudi

migranti krijumčarenje
Ilustracija/Granična policija BiH

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Abdullatif Kaya zvanog 'Sinan', rođenog 1971. godine u Diyarbakir, državljanina Republike Turske, koji se nalazi u pritvoru.

Optuženi se tereti da je 29. siječnja ove godine, u namjeri stjecanja protupravne imovinske koristi, po prethodnom dogovoru s njemu poznatom osobom, za ugovoreni novčani iznos izvršio prihvat šest državljana Turske na području Sarajeva.

Uhvaćeni u Posušju

Koristeći iznajmljeno rent-a car vozilo, dovezao je navedene strane državljane Republike Turske na samu liniju razgraničenja i državnu granicu BiH i Hrvatske u mjestu Zvala u Posušju, kako bi isti mogli prijeći granicu, gdje bi ih dalje provela njima poznata osoba, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

U toj namjeri je spriječen od strane policijskih službenika Granične policije BiH, PGP Gorica.

Optuženi se tereti da je postupio suprotno članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem i članu 7. Zakona o graničnoj kontroli, te da je u namjeri pribavljanja imovinske koristi nedozvoljeno pokušao prevesti više osoba preko državne granice, čime je počinio kazneno djelo krijumčarenje ljudi.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.