PODACI Koronavirusom u BiH se zarazilo još 811 osoba

Testiranje covid 19
Ilustracija

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH u proteklih 24 sata prijavljeno je 1.610 uzoraka, od kojih je 699 pozitivno na virus SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrirani su u svim županijama u Federaciji BiH, priopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Do sada su testirana ukupno 306.734 uzorka, a koronavirus je potvrđen kod 65.185 osoba. U Federaciji BiH do danas je izliječeno 45.096 pacijenata, a u proteklih 24 sata oporavak je zabilježen kod 346 pacijenata. Trenutno je aktivno 18.260 slučajeva pozitivnih na koronavirus.

U proteklih 24 sata Zavodu je prijavljeno 11 novih smrtnih ishoda. Ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH do sada je 1.829. 

Kod 110 ljudi u Republici Srpskoj utvrđeno je prisustvo koronavirusa, a najviše ih je iz Banja Luke, dok je prijavljeno i 20 smrtnih slučajeva, podaci su Instituta za javno zdravstvo za proteklih 24 sata.

Preminulo je 15 muških i pet ženskih osoba starije i srednje životne dobi, kod kojih je utvrđeno prisustvo koronavirusa. Šest osoba je iz Banja Luke, dvije su iz Bijeljine i po jedna osoba iz Prijedora, Prnjavora, Zvornika, Srebrenice, Čelinca, Ribnika, Trebinja, Dervente, Doboja, Modriče, Foče i Višegrada.

Iz Instituta su napomenuli da su tijekom jučerašnjeg dana naknadno prijavljena četiri smrtna slučaja koji su se dogodili u prethodnih nekoliko dana. Riječ je o tri osobe iz Prijedora i jednoj iz Novog Grada.

U proteklih 24 sata analizirano je 369 laboratorijskih uzoraka, a koronavirus je utvrđen kod 61 osobe iz Banja Luke, 15 iz Bijeljine, šest iz Kozarske Dubice, četiri iz Mrkonjić Grada, po tri iz Prnjavora i Šipova, po dvije iz Zvornika, Kotor Varoši, Laktaša, Ribnika, Foče i Čelinca i kod po jedne iz Višegrada, Gradiške, Kupresa, Prijedora, Srpca i Ugljevika.

Radi se o 60 muških i 50 ženskih osoba, od kojih je 19 mlađe, 63 srednje i 28 osoba starije životne dobi. Na liječenju je ukupno 1.087 pacijenata i to 379 u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske i 708 u općim bolnicama.

Danas su u Brčko distriktu BiH registrirana dva nova slučaja zaraze koronavirusom od osam testiranih. Preminule su tri osobe, a 16 je oporavljeno.