Počelo suđenje vozačici koja je u pijanom stanju usmrtila čapljinsku studenticu

teška prometna nesreća, suđenje, Marija Ćorić
Bivša zaposlenica HAC-a, 39-godišnja Ivana Tena Gotovac Soldić rodom s područja Karlovca na splitskom Županijskom sudu prvi put je osobno izrazila kajanje i žaljenje zbog smrti studentice Marije Ćorić (19) iz Čapljine koju je u listopadu prošle godine, dok je vozila audi A3 u alkoholiziranom stanju, ubila na pješačkom prijelazu u Poljičkoj ulici, javlja Slobodna Dalmacija.

Županijski sudac Dinko Mešin, inače donedavni sudac Općinskog suda poznat po izrazito strogim presudama za prometne nesreće ovakvog tipa, danas je održao pripremno ročište na kojem je Gotovac Soldić preko svog odvjetnika priznala krivnju za prvo djelo za koje ju se tereti, a to je izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu sa smrtnom posljedicom.

Da će to napraviti dalo se naslutiti već na sudskom hodniku kada joj je odvjetnik, dok ga je slušala s lisičinama na rukama pod budnom paskom pravosudne policajke, pojašnjavao kako se treba ponašati u sudnici, piše Slobodna Dalmacija.

Ročište je bilo zatvoreno za javnost, no doznajemo kako je Rene Laura, zamjenica ŽDO-a, nakon što je branitelj okrivljene počeo govoriti o kajanju i žaljenju, istaknula kako bi bilo normalno da okrivljenica to osobno kaže nakon čeka je ona ustala sa stolice, priznala krivnju i pokajala se.

No, 39-godišnjakinja nije priznala krivnju za drugo djelo za koje se tereti po optužnici ŽDO-a, a to je nepružanje pomoći. I dalje ostaje iza rešetaka u istražnom zatvoru na Bilicama, a sudac Mešin odredio je početak suđenja za srpanj.

Podsjetimo, Županijsko državno odvjetništvo optužilo je bivšu djelatnicu HAC-a da je pod utjecajem alkohola vozila audi A3 te je oko 21,30 sati na pješačkom prijelazu na Poljičkoj cesti naletjela na nesretnu studenticu dok je na semaforu bilo uključeno crveno svjetlo za vozače.

Poslije je utvrđeno da je vozila 70 kilometara na sat, da je djevojku udarila prednjim bočnim dijelom automobila i odbacila je na travu, nakon čega je pobjegla. Nesretna studentica od strašnih je ozljeda umrla na mjestu nesreće.

Policija je Gotovac Soldić naknadno uhitila u Kranjčevićevoj ulici, gdje je bio parkiran audi. Tvrdila je da ona nije vozila automobil, no svjedoci nesreće policiji su rekli da je audijem upravljala plavokosa žena. Iako je prošlo nekoliko sati od nesreće do uhićenja policija joj je alkotestom izmjerila jedan promil alkohola u krvi.

Njen je sučaj prvo bio pod nadležnosti Općinskog državnog odvjetništva, ali je od 4. siječnja ove godine izmjenama zakona djelo za koje se tereti Gotovac Soldić prešlo pod nadležnost Županijskog odvjetništva.

Zakonskim izmjenama maksimalna kazna za izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu sa smrtnom posljedicom i nepružanja pomoći povećana je s 12 na 15 godina, a da se zakon nije mijenjao ona bi iz istražnog zatvora izašla prije nekoliko mjeseci te bi na suđenje dolazila sa slobode.