Pobjegao zatvorenik osuđen zbog otmice djeteta

Mladenu Džidiću 20 godina zatvora

Želim zbog svoje obitelji dokazati da nisam sudjelovao u otmici Maka Varešanovića - kazao je još prije dvije godine Adem Delkić zvani Ado (41) iz Siska, jedan od šestorice osuđenih za otmicu tada šestogodišnjeg sina nekadašnjeg nogometaša i aktualnog trenera FK Sarajevo Mirze Varešanovića. Međutim, upravo zbog Delkićeva nedolaska s jednog takvog slobodnog dopusta, bihaćki zatvor je za njim zatražio raspisivanje međunarodne tjeralice, navode iz Federalnog MUP-a. Zapravo, tek se ispostavilo da ga nema još od početka godine, a činilo se da je nestao u trenutku kada se itko najmanje nadao, na kraju izdražavanja 5.5 godina zatvorske kazne.

Još jedna kazna

Uzimajući u obzir vrijeme uhićenja, 17. prosinca 2004. godine u Beogradu, dijelili su ga tjedni do konačne slobode. Ipak, znao je da ga čeka izdržavanje još jedna zatvorske kazne od 13 mjeseci zbog lažnog predstavljanja, krivotvorenja isprava i prijevare u Central profit banci u Sarajevu. Inače, i u Hrvatskoj je prije toga bio poznat kao prevarant, a osobito iz afere s krivotvorenim čekovima Riječke banke. Javno je tvrdio da su ga mediji i neki ljudi iz sarajevskog kriminalnog miljea, kako bi se “oprali”, doveli u vezu s otmicom. Na presudu se žalio Ustavnom sudu Federacije BiH, a spominjao je i Međunarodni sud u Strasbourgu. Tražio je obnovu postupka kako bi dokazao da je nevin. U optužnici se pak navodilo da je upravo s njegova mobitela ucjenjivana obitelj Varešanović, piše večernji list.

Milijun eura

- S Mirzom Varešanovićem sam prije otmice razgovarao nekoliko puta telefonom po pitanju transfera mog brata Seada u FK Sarajevo. Da sam ja zvao tražiti novac za otkupninu, Varešanović je mogao prepoznati moj glas - jedino je htio priznati nestali 41-godišnji bjegunac Adem Delkić. Osim njega, za otmicu dječaka Maka osuđeni su i vratar Ramiz Brajlović, koji je prvi uhićen, te Enis Paljevac (39) iz Prijepolja (CG), Sanin Žutić (28), Kenan Bajrić (33) i Adnan Mujezinović (29) iz Sarajeva. Šestorka je osuđena na ukupnu kaznu od 27 godina zatvora. Sedmi član ove skupine Sead Uzunović je u akciji oslobađanja dječaka izvršio samoubojstvo. Prema rekonstrukciji u optužnici, prethodno su do u detalje dogovorili otmicu i iz drugog pokušaja uspjeli.

48 sati

Podsjetimo, njim se spočitavalo da su još 8. prosinca 2004. godine oko 17. 45 sati oteli šestogodišnje dijete pri povratku iz škole. Maskirani su ga s leđa zaskočili na samom ulazu u zgradu, u vozilu vezali i zadržali više od 48 sati u jednom sarajevskom stanu. Iste večeri iz Beograda je stigao poziv na kućni broj Varešanovića, a otmičari su tražili milijun eura otkupnine. Srećom, policija je najposlije uspjela osloboditi vezanog i ustrašenog dječaka te ga neozlijeđena predati njegovim roditeljima.

 

Piše: Robert Soldo/VLM