Po moru haraju lopovi sezonci iz BiH: ukradene laptope i nakit iz Splita prodaju na "Arizoni"

... fotoaparati, nakit i dakako novac. Napadaju u svako doba dana, a lokacije djelovanja su plaže, apartmani, noćni klubovi, sve gdje je gužva. Iako se ne zna njihov točan broj, sukladno policijskoj statistici i napisima iz Crne kronike, sigurno se radi o stotinama sezonaca lopova, a tisuće građana njihove su žrtve. Policija je već u prvih šest mjeseci ove godine zabilježila oko 10.500 teških krađa!

- Dobar dio tih lopova dolazi iz zemalja u našem okruženju, posebno iz Bosne i Hercegovine. Kradu mjesecima, skupljaju plijen, zatim ga prebacuju u Bosnu i prodaju na raznim sumnjivim lokacijama, kao i na najvećoj BiH tržnici - "Arizoni".

Tako satovi, tehnika iz Splita ili Zadra završavaju na tom pazaru koji se nalazi između Brčkog i Tuzle. Potom se ukradenim predmetima gubi svaki trag. Zlatninu prodaju u hrvatskim otkupnim uredima jer ih tu nitko ne pita za dokumente - kaže nam bivši načelnik krim-policije PU zadarske Antun Novoselović, navodeći da lopovi u Dalmaciju i Istru dolaze i iz Bugarske, Rumunjske, kao i iz dalmatinskog zaleđa i Slavonije.

Ukradeno lopovi prodaju na bosanskim ‘buvljacima'


Da je Novoselović u pravu, potvrđuje i slučaj od prije nekoliko dana. Naime, u Makarskoj je uhvaćena trojka iz Tuzle koja je cijeli sedmi mjesec provaljivala u kuće i vikendice na širem makarskom području, gdje su počinili 14 krađa.

Krali su elektroniku, računala, a sve su slali doma redovnim autobusnim linijama; dali bi vozaču nešto novca, a u kutije ili putne torbe spremili bi ukradeno. Robu su zatim predizali suradnici iz Bosne.
Svjedokinja krađe bila je i Tatjana Šćerbe, čelnica splitske Udruge turističkih vodiča.

- Bila sam sa skupinom talijanskih turista pored splitskog Pazara, iznenada je do grupe došao mlađi muškarac i jednoj gospođi otrgnuo ogrlicu te nestao. Bio je to mučan i traumatičan prizor jer je gospođi iskidao i košulju, ali srećom je nije ozlijedio.

Cijela grupa turista ostala je šokirana viđenima. Potom se dogodilo još nekoliko slučajeva, a vodiči nas sve češće izvještavaju o takvim krađama.

Prije smo se ponosili time kako je naš grad pitom i siguran, ali, nažalost, sada redovno upozoravamo naše goste da paze na vrijedne predmete. I proteklih godina znalo je biti slučajeva krađe, ali mi se čini da je u ovoj godini puno više takvih napada na turiste - kaže Šćerbe, navodeći da kradljivci najčešće operiraju kada kruzeri pristaju u Splitu.

- Lopovi vjerojatno znaju i točan raspored dolaska tih brodova, pa bi i policija trebala obratiti više pozornosti u to vrijeme, jer je već kasno kad netko ukrade zlatni lančić ili gotovinu - kaže Šćerbe.

Kriminalista Novoselovića upitali smo koja je metodologija rada lopova.

- Početkom ljeta stacioniraju se u nekom dalmatinskom gradu, svoj boravak također financiraju ukradenom gotovinom. Osim što provaljuju u stanove i apartmane, kradu i po plažama. Iz kafića promatraju raspored kupača, s kime su došli na kupanje, koliko ih je, tko je imućan, a tko ne... Kada vide da se cijela obitelj otišla okupati, onda kreću u akciju: kradu sve što im dođe pod ruke, mobitele, naočale, fotoaparate i novčanike... - ističe naš sugovornik.

A profil lopova?

- Većinom su to mlađi muškarci, u dobi od 17 do 40 godina, iako ima i starijih, kao i djevojaka koje se znaju perfidnim metodama ušuljati u nečije kuće, većinom staraca, i onda ih ostaviti bez gotovine, zlata.

Jedno vrijeme su takve bande radile na način da iznajme jedan apartman u kući koja ima još pet do deset apartmana. Ali se nakon sat-dva vremena predomisle i odjave. U to vrijeme opljačkali bi sve ostale apartmane, a da vlasnik objekta ili turisti koji su u to vrijeme bili na plaži nisu bili ni svjesni - kaže Novoselović, kojega smo upitali kako spriječiti ulazak stranih lopova u našu zemlju.

- Većina tih lopova stari su policijski znanci. Po meni bi, osim uvjetnih i zatvorskih kazni, trebalo izricati mjeru dugotrajnog izgona za takve osobe jer je očito da dolaze samo krasti.

Također, policija bi, ako se na granici provjerom utvrdi da je osoba već zabilježena kao lopov ili je zatečena s provalničkim alatom u automobilu, trebala takvima zabraniti ulazak u zemlju. Međutim, ljeti su gužve, policija nema vremena svakoga provjeravati, a lopovi koriste velik broj ljudi kako bi se provukli i ušli u našu zemlju - ističe Novoselović, navodeći da je policija već u nekoliko navrata uhićivala na granici sumnjivce.

Tako je i prije dvadesetak dana na graničnom prijelazu Karasovići na Debelom brijegu jedan 21-godišnji Crnogorac uhićen po tjeralici Interpola Srbije. Mladić je bio poznat po razbojstvima, a tim "poslom" vjerojatno bi se nastavio baviti i na području Hrvatske tijekom sezone. Srećom, policija ga je spriječila.

Suradnja s policijom

Turisti često o svojim iskustvima s Jadrana govore za strane medije, što stvara lošu sliku i ugrožava imidž Hrvatske kao sigurne destinacije. Stoga je i naša policija izdala više upozorenja i vodiča za građane i turiste, te su policijske inspektore povezali i s turističkim djelatnicima koji svaku sumnju prijavljuju "plavcima".
Policiju hvali i Vedran Matošić, direktor splitske Turističke zajednice.

- Nikad nije bio kvalitetniji odnos između policije i nas turističkih radnika. Imali smo više sastanaka s policijom, rečeno nam je da odmah dojavimo bilo kakve sumnje, a policija će odmah izlaziti na teren. Turiste upozoravamo da ne ostavljaju otvorene torbe ili novčanike, ali nažalost, ima i nepažljivih gostiju - kaže Matošić.

Izvor: Slobodna dalmacija