PO GODINU DANA ZATVORA DVOJICI BAŠIĆA Napali policijsku patrolu, psovali, vrijeđali, oborili policajku i gazili joj kapu

zenica,bašić,policajka,presuda
avaz

Općinski sud u Zenici, postupajući prema optužnici Tužiteljstva Zeničko-dobojske županije, donio je osuđujuću, prvostupanjsku presudu protiv Alena Bašića (36) i Adnana Bašića (41) zbog kaznenog djela sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje. Njima je izrečena kazna zatvora od po godinu, piše Avaz.

Bašićima se stavlja na teret da su 4. prosinca 2022. godine oko 00.25 sati u Zenici, u ulici Dr. Ćire Truhelke kod broja 2, silom spriječili policijske službenike PS Crkvice u vršenju službene radnje koju su poduzeli u okviru svojih ovlasti.

Alen Bašić je, u vidno pijanom stanju, prilikom intervencije policijskih službenika M. E. i A. A. zbog narušavanja javnog reda i mira s Adnanom Bašićem odbio dati na uvid osobnu iskaznicu radi provjere identiteta, obraćajući im se povišenim tonom: “Ko će mene legitimisati, ne dam ličnu kartu, ovo je džamahirija, šta hoćete!”

Na ponovno upozorenje i naredbu, predao je osobnu iskaznicu na uvid, nastavljajući im se obraćati povišenim tonom: “Vratite mi moju ličnu kartu, j*bo vas Bog”, a potom je iz torbice izvadio mobilni telefon govoreći: “Sad ću vas sve snimiti live na Facebook da ljudi vide šta radite”, nastavljajući s galamom i psovkama.

- Kada mu je policajac M. E. objasnio da će biti uhićen zbog narušavanja javnog reda i mira, obratio im se riječima: „Hajde da vidimo ko će me lišiti slobode“ te se, u momentu kada ga je policajac M. E. pokušao staviti pod kontrolu upotrebom sredstava za vezivanje ruku, počeo udaljavati s lica mjesta, usljed čega se sapleo i pao na tlo - navodi se u presudi.

Kada su mu prišli M. E. i A. A. u namjeri da ga podignu i uhite, pružio je aktivan otpor tako što je, ležeći na tlu, nogama odgurnuo policajca M. E. u predjelu grudi, pa kada mu je policajac ponovo prišao, uhvatio ga je rukama za jaknu i oborio na tlo.

Policajki A. A., u trenutku dok je pomagala M. E. u savladavanju otpora Alena Bašića, s leđa je prišao Adnan Bašić, rukama je uhvatio za ramena i oborio na tlo.

Kada se policajka pridigla i pritekla u pomoć M. E. u savladavanju Alena Bašića, Adnan joj je ponovo prišao s leđa i rukama je odgurnuo na tlo, govoreći joj da se skloni. Uslijed pada policajka A. A. zadobila je laku tjelesnu ozlijedu u vidu ogrebotine kože lijevog koljena.

Nakon toga je Adnan Bašić skakao po službenoj kapi, koja je policajki spala s glave.

Savladani su po dolasku interventne ekipe PS Crkvice. Upotrebom sredstava za vezivanje ruku bili su stavljeni pod kontrolu i lišeni slobode od policijskih službenika N. S. i M. A.