Pištolj kojim je ubijena Ivana Hodak izuzet nezakonito?!

Policija je morala imati nalog za pretragu zaprešićkog sjenika u kojem je 4. prosinca prošle godine nađena Beretta za koju se ustanovilo da je njome 6. listopada 2008. godine ubijena Ivana Hodak.

Vrhovni je sud zbog tog prijepora ukinuo odluku suca Ivana Turudića koji je pretragu smatrao zakonitom.

Sudac Turudić mora donijeti novu odluku u kojoj treba dodatno obrazložiti zašto pretragu smatra zakonitom.

Odluka Vrhovnog suda ide u prilog tome da je pretraga sjenika u kojoj je nađen Šlogarov pištolj, ali i svi ostali dokazi, bila nezakonita.

To znači da bi tužiteljstvo moglo ostati bez jednog od "krunskih dokaza" o zločinu, piše Jutarnji list.

Naime, sudac Turudić smatrao je da je policija došla na poziv korisnika sjenika i da zato i nije trebala nalog istražnog suca, dok je Šlogarov odvjetnik Antonio Zujić od početka suđenja tvrdio kako je pretraga koju su obavili zaprešićki policajci bila nezakonita i da se pištolj izdvoji iz spisa jer je rezultat nezakonite pretrage.

Vrhovni sud smatra da je, bez obzira na poziv korisnika sjenika Vlade Pošte, policija morala ishoditi nalog istražnog suca za pretragu sjenika.

Sucu Turudiću Vrhovni sud nudi da u obzir uzme mogućnost kako se radilo o napuštenom prostoru za koji nije potreban nalog.

Sudac Turudić zaista je i smatrao kako se radi o napuštenom prostoru jer je i svjedok Vlado Pošta koji je pozvao policiju bio samo njegov korisnik, ali ne i vlasnik.

Osim formalno-pravnih nejasnoća oko zakonitosti pretrage, u sudnici se prilikom svjedočenja policajaca koji su uhitili Šlogara čulo niz proturječnosti o tome tko je sve bio ili nije bio nazočan pretrazi.

Detektiv koji je našao pištolj tvrdio je da ga je otkrio u postaji kad ga je izvadio iz vrećice na koju je nagazio u sjeniku. Temeljni policajci tvrdili su, pak, da je pištolj otkriven prilikom pretrage sjenika.

Osim Berette i priznanja, optužba nema materijalnih dokaza koji bi Šlogara povezali s ubojstvom Ivane Hodak, piše Jutarnji.