Pet i pol godina zbog "kupovine" djevojčice iz Mostara za brak

Pet i pol godina zbog "kupovine" djevojčice iz Mostara za brak
Arhiva/Avaz

Okružni sud u Banjoj Luci osudio je Jasmina Seferovića na pet i pol godina zatvora zbog trgovine djecom u Republici Srpskoj i zasnivanja izvanbračne zajednice s djevojčicom (15). Osuđen je i njegov otac Ljubo Seferović, ali novčano, piše Srpskainfo.

Seferović je ujedno dužan oštećenoj L.S. platiti 5.000 maraka. Otac prvooptuženog Jasmina, Ljubo Seferović, poznat i po suđenju u predmetu "Dženan Memić", osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na novčanu kaznu od 5.000 maraka, jer je svom sinu pomogao zasnovati izvanbračnu zajednicu s maloljetnicom.

Ljubo Seferović je "brak" svog sina platio 2.000 maraka preko "Western Uniona", a novac je legao na račun majke maloljetne djevojčice Almase S. u Mostaru koja je u banjalučkom sudu osuđena na uvjetnu kaznu od godinu dana i novčanu kaznu od 300 maraka.

Jasmin Seferović tjerao maloljetnu suprugu da prosi

Republičko javno tužiteljstvo teretilo je Jasmina Seferovića da je tjerao svoju izvranbračnu maloljetnu suprugu da prosi svaki dan ispred tržnih centara u Banjoj Luci i Sarajevu, a kada nesretna djevojčica ne bi donijela novac, on ju je tukao ne birajući mjesto.

"Maloljetnica je bez znanja svoje majke otputovala za Banju Luku i počela zajednički život s Jasminom Seferovićem. Živjeli su u iznajmljenoj kući, koju su koristili brojni članovi obitelji Seferović. Jasmin Seferović je ubrzo prisilio L.S. da prosi", navodilo se u optužnici.

Tada petnaestogodišnja djevojčica prosila je ispred tržnih centara u Banjoj Luci, ali i Sarajevu, a svakoga dana morala je Seferovićima prikupiti dovoljnu količinu novca. Kada nije donosila novac, 15-godišnju djevojčicu je tukao Jasmin, o čemu su svjedočile brojne ozljede po njenom tijelu.

Jasmin Seferović je tjerao maloljetnicu da prosi i kada je ova ostala trudna, pa i kada je u listopadu 2019., sa 16 godina, rodila djevojčicu K.

Ljubo Seferović uplatio novac

U čitavu priču uključuje i Jasminov otac, Ljubo Seferović, mnogo poznatiji po tome što mu se u kritično vrijeme sudilo zbog navodnog izazivanja prometne nesreće, u slučaju Dženana Memića u Sarajevu.

"Ljubo Seferović je majci djevojčice Almasi S. iz Mostara preko "Western Uniona" uplatio 2.000 maraka kako bi ona dozvolila brak svoje kćerke s Ljubinim sinom Jasminom", objasnio je ranije izvor iz istrage.

Almasa S., majka djevojčice L.S., optužena je za pomaganje, odnosno da je uz novčanu naknadu dala suglasnost za brak svoje maloljetne kćerke s Jasminom Seferovićem.