PALJEVINA Osuđen na godinu dana zatvora zbog izazivanja požara u zatvoru

italija, Srbin, Hrvat, pogreška, tužiteljstvo, prostitucija, Tuzla, ubojstvo, Zvornik, tužiteljstvo, pritvor, organizirani kriminal, zatvor, sky, zenica, presuda, optužnica, požar

Postupajući po optužnici Županijskog tužiteljstva Zeničko-dobojske županije (ZDŽ), Općinski sud u Zenici, dana 24.2.2023. godine, donio je osuđujuću, prvostupanjsku i nepravosnažnu presudu protiv Denisa I., zbog kaznenog djela 'Paljevina' iz čl.301 stav 1. KZ FBiH, kojom mu je izrekao kaznu zatvora u trajanju od jedne godine. 

Istom presudom optuženi je oslobođen obaveze naknade troškova postupka, a obavezan da oštećenom isplati iznos od 181,81 KM na ime pričinjene štete.

Optuženi se tereti da je za vrijeme izdržavanja kazne zatvora u KPZ ZT Zenica, u sobi zapalio posteljinu na krevetu. Kako se navodi u optužnici, Denis I. je ranije osuđivan i on je 16.4.2021. godine oko 10:30 sati za vrijeme izdržavanja kazne zatvora u KPZ ZT Zenica, u sobi broj 6, Disciplinskog odjeljenja u II Paviljonu, pomoću podesnog sredstva – upaljača ili šibice zapalio posteljinu na krevetu.

Svjestan da na taj način može izazvati požar i da se on može proširiti na ostatak sobe i zgrade, što je i htio, a što se ubrzo zatim i dogodilo, da bi brzom intervencijom uposlenika navedenog zavoda taj požar bio lokaliziran u kojem su navedene stvari, zajedno sa TV aparatom marke 'Vivax', zidovima i stolarijom na koje se on bio prenio, bile uništene i oštećene, čime je počinio kazneno djelo 'Paljevina' iz članka 301 stav 1 KZ FBiH, prenosi Zenicablog.