PAKIRANJE S BANANAMA U susjedstvu zaplijenjeno 1.4 tone kokaina u vrijednosti oko 100 milijuna eura

Zapljena kokaina Crna Gora
Vijesti.me

Kontejner s bananama u kojem je bio kokain vrijedan oko stotinu milijuna eura u barsku luku stigao je 24. kolovoza, tri sata poslije ponoći, brodom MSC Charlotte koji je prethodno svraćao u luku Kopar.

MSC Charlotte je mali - fider brod, koji iz talijanske luke Gioia Tauro preuzima kontejnere pristigle s dalekih destinacija i razvozi ih Jadranskim i Egejskim morem.

Kada je pod zastavom Liberije uplovio u Bar, crnogorski policajci i carinici već su imali operativnu informaciju da u paketima banana nije samo voće, ali su ovog puta odlučili da teret prate do kraja.

Teretnjak u kojem su smještene banane odveo ih je do zetskog sela Mojanovići gdje su 26. kolovoza uveče uhićeni otac i kćerka Krstović - Budimir (66) i Marina (27), u čijem skladištu su istovarene banane i kokain.

Na teret im se stavlja da su počinili krivično djelo 'Neovlaštena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga'. Oboje su pred policijom negirali umiješanost u šverc kokaina. Nakon saslušanja u VDT-u Krstovićima je određeno zadržavanje do 72 sata. Za ostalim osumnjičenim policija traga, navodi crnogorski portal Vijesti.

Zapljena kokaina Crna Gora

U akciji koja je rezultirala povijesnom zapljenom kokaina, sudjelovali su službenici Sektora za borbu protiv kriminala (SBPK), barskog i podgoričkog Centra sigurnosti, Uprave prihoda i carina i Više tužiteljstvo u Podgorici.

Sugovornik 'Vijesti' uključen u istragu ispričao je da su inspektori SBPK s kolegama iz Uprave prihoda i carina podijelili operativna saznanja dobivena putem međunarodnih izvora - da će u Luku Bar stići kontejner banana u kojem je sakriven tovar kokaina i da su nakon toga zajedno napravili strategiju.

Nakon što je kontejner istovaren u Baru, carinici su po nalogu pretpostavljenih 'zažmurili', iako je skener pokazao da u nekoliko redova paketa nisu banane, a sistemi analize rizika izdvajali pošiljku za detaljnu kontrolu.

Pošiljka je 'propuštena' i prilikom skeniranja u Podgorici, a carinici u dogovoru s policijom nisu detaljno pregledali i istovarili robu smještenu u hladnjači podgoričkih registarskih oznaka.

Šverceri su upali u zamku - vozač kamiona drogu je odvezao u skladište Krstovića, u zetskom selu Mojanovići, gdje je i oduzeta. Iz Uprave policije jučer su priopćili da je u toj akciji, kodnog naziva '187' zaplijenjeno 1.205 pakovanja kokaina, ukupne težine preko tone.

Zapljena kokaina Crna Gora

Glasnogovornica Višeg tužiteljstva, tužiteljica Lepa Medenica kazala je da je zaplijenjeno 1.400 kilograma kokaina, navodi portal Vijesti. Medenica je objasnila da im je Uprava policije jučer podnijela krivičnu prijavu protiv Krstovića - zbog krivičnog djela 'Neovlaštena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga'.

"Po nalogu ovog tužiteljstva osobe su lišene slobode, a nakon koordiniranih aktivnosti tužiteljstva s Upravom policije, kojom prilikom je u isporuci banana pronađeno oko 1.400 kilograma opojne droge kokain. Saslušanje osumnjičenih će se danas obaviti u Višem državnom tužiteljstvu u Podgorici, nakon čega će tužiteljstvo poduzeti zakonom propisane mjere i radnje", kazala je tužiteljica.

Prema podacima iz istrage, krijumčari droge kilogram kokaina 'na veliko' prodaju oko 30.000 eura, a na ulici dostiže vrijednost do 100.000 eura po kilogramu, u zavisnosti od čistoće.

Ovom zapljenom policija je narko-tržište ostavila bez zarade veće od stotinu milijuna eura. Inspektori u suradnji s međunarodnim partnerima utvrđuju gdje je kokain utovaren i tko je naručiteljima iz Crne Gore spakirao skupocjeni bijeli prah s bananama.