Otkrivena grupa od 19 krijumčara mesa iz BiH i Hrvatske

Vodiči službenih pasa Granične policije BiH u patroliranju državnom granicom.
Vodiči službenih pasa Granične policije BiH u patroliranju državnom granicom.
Zbog 15 kaznenih djela iz ovlasti USKOK-a, splitska policija kazneno je prijavila 19 državljana Hrvatske i Bosne i Hercegovine u dobi od 22 do 62 godine.

Među njima su veterinar i dvije službene osobe od kojih je jedna zaposlena u neimenovanome ministarstvu, a sumnjiče se da su sudjelovali u krijumčarenju mesa iz BiH u Hrvatsku, doznaje se na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare u splitsko-dalmatinskoj Policijskoj upravi.

Kako se moglo čuti, riječ je o zajedničkoj akciji policije i USKOK-a te Veterinarskog ureda iz Splita koji su raskrinkali udruženu grupu koja je kaznena djela činila u Hrvatskoj, BiH te Austriji pa se u cijeli slučaj uključila i međunarodna policija tih dviju država.

... i za pola milijuna kuna teška razbojstva na makarskome području, krađe, primanje i davanje mita te druga nedjela. Od 19 prijavljenih osoba četiri su privedene u policijske postaje, tri su privedene u BiH te u Austriji, tri su u bijegu, a ostalih devet osoba prijavljeno je tzv. redovitim putem.

Riječ je o kaznenim djelima udruživanja radi počinjenja kaznenih djela, primanja mita, davanja mita, izbjegavanja carinskog nadzora, zloporabe položaja i ovlasti te razbojstva. Policija je obavila 19 pretraga osoba, stanova i drugih prostorija kojima su se osumnjičenici koristili, a pronađeno je više od 2000 kilograma raznog mesa, veća količina novca, oružja, mobiteli, SIM kartice, bilješke i dokumentacije. U pretrazi dva klaonička objekta na širem području Splita sudjelovali su županijski veterinarski inspektori i djelatnici Sanitarne inspekcije.

"Obavili smo dva nadzora, i to jedne legalne i jedne ilegalne klaonice. U legalnoj klaonici smo uklonili 568 kilograma mesa jer je nedostajao pečat, a u ilegalnoj klaonici smo uklonili 1668 kilograma raznog mesa vrijednog oko 58.000 kuna. Ovom prilikom želim reći kako mi postupamo zajedno s policijom, i to dva do tri puta na tjedan. Zanimljivo je kako smo i u ovom postupku zatekli osobu koju u ovim kaznenim djelima pratimo i prijavljujemo još od 2007. godine", rekla je voditeljica Veterinarskog ureda iz Splita Plamenka Kovač-Levantin.

Šef splitskoga PNUSKOK-a Petar Bradarić Šljujo rekao je kako sumnjaju da je grupa protivno Zakonu o veterinarstvu i bez rješenja Uprave za veterinarstvo te veterinarskom inspektoru u Hrvatsku iz BiH u kontinuitetu i do nekoliko puta na tjedan unosila veće količine različitog mesa bez dokumentacije o podrijetlu i zdravstvenom stanju.

"Meso su distribuirali na području Splitsko-dalmatinske županije, Zadarske i Dubrovačko-neretvanske županije", dodao je Bradarić.

Osim krijumčarenja mesa, policija neke članove organizirane grupe sumnjiči i da su počinili razbojstva i teške krađe tako što su od 2009. na području Splitsko-dalmatinske županije dva puta počinili razbojstvo nad zaposlenicama mjenjačnice. Tom su prilikom počinitelji protupravno prisvojili oko pola milijuna kuna, a uz to su još ukrali i radni stroj, kamion te druge predmete velike vrijednosti.

"Ukupna šteta u svim navedenim kaznenim djelima jest oko 1,5 milijuna kuna, a od jednog osumnjičenika oduzeli smo meso u vrijednosti većoj od 87.000 kuna, a tu osobu sumnjičimo da je u Hrvatsku prokrijumčarila meso vrijedno 1,5 milijuna kuna", zaključio je Šljujo Bradarić.

(Fena)