Osuđena zbog iznuda na području Mostara i Međugorja

Pravosuđe

A.M. proglašena krivom za kazneno djelo organizirani kriminal, u vezi s kaznenim djelom zloupotreba položaja ili ovlaštenja i kaznenim djelom iznuda.

Sud je optuženoj A.M. izrekao uvjetnu osudu te je za kazneno djelo organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelom zloupotreba položaja ili ovlaštenja utvrđuje se kazna zatvora u trajanju od jedne godine, koja neće izvršiti ako optužena u vremenu provjere od dvije godine, od dana pravosnažnosti presude ne počini novo kazneno djelo, dok je za kazneno djelo iznuda utvrdio kazna zatvora u trajanju od jedne godine, koja se neće izvršiti ako optužena u vremenu provjere od dvije godine, od dana pravosnažnosti presude ne počini novo kazneno djelo, te je optuženoj utvrdio jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i deset mjeseci i istovremeno odredio da se ta kazna neće izvršiti ako optužena u vremenu provjere od tri godine i šest mjeseci, od dana pravosnažnosti presude ne počini novo kazneno djelo.

Optužena A.M. je oglašena krivom što je postala pripadnik grupe za organizirani kriminal koja je organizirana radi vršenja kaznenih djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i iznuda, i na način što su od polovine listopada 2013. godine do kraja 2013. godine, na području Mostara i Međugorja, B.K., kao šef Terenskog centra Mostar-Službe za poslove sa strancima, i J.K., kao inspektor Terenskog centru Mostar-Službe za poslove sa strancima, zloupotrijebili granice svojih službenih ovlaštenja, u skladu s prethodnim međusobnim dogovorom sa V.P. i A.M., na način što su, V. i A.M. postupajući po uputama i naredbama B.K. i J.K., a J.K. postupajući po nalozima B.K., zajedničkim djelovanjem uputili ozbiljne prijetnje kako bi prisilili strane državljane da poduzmu radnje na štetu svoje imovine, sve sa ciljem pribavljanja protupravne imovinske korist.

Optuženoj je izrečena mjera sigurnosti oduzimanja predmeta koji su upotrijebljeni za izvršenje kaznenih djela, priopćili su iz Suda BiH.