Osjećamo veliko olakšanje nakon vijesti da je Gačić ubijen

mjestani hadzica
mjestani hadzica

- Vjerujte da nije bilo jednostavno. Svi smo bili u strahu. Ovdje je dosta napuštenih kuća i vikendica, mogao se kriti gdje je htio. Poslije podne sam išao da naložim vatru. Pošto imam centralno grijanje, moram izaći iz kuće do kotlovnice, te sam zadnjih dana zaista bio u strahu, kao i svi ovdje. Kada sam izašao, čuo sam u daljini rafalnu pucnjavu i nekoliko pojedinačnih pucnjeva - ispričao nam je Fejzić.

Dodao je kako je poslije toga ušao u kuću i upalio TV, te nakon nekog vremena vidio vijest da je Gačić ubijen.

- Bog neka mi oprosti, ali hvala mu. Veliko je to olakšanje za sviju nas. Da je on išao ciljano na nekoga, pa čovjek ne bi toliko ni razmišljao, ali ovako smo svi mogli biti mete. Čim malo padne mrak, zaključavali bismo se. Moji susjedi, stariji bračni par, su one noći kada je policajac ubijen, u strahu čak ormare i ostali namještaj gurali na vrata i prozore - kazao je mještanin.

Dodaje kako je njegov prijatelj u subotu navečer, kada je ubijen pripadnik FUP-a Mahir Begić, bio u jednoj vikendici u Suhodolu, nedaleko od streljišta. On mu je, kako nam je ispričao, kazao da je policajac te noći, kao i svake prethodne, desetak minuta prije smjene, upalio svoj automobil kako bi se zagrijao dok čeka kolegu.

Najvjerovatnije je tada, kako mu je ispričao prijatelj, Gačić ubio Begića. Fejzić nam je ispričao kako je nakon ubojstva policajca u Sivice, koje se inače nešto više od kilometar udaljene od Suhodola, došao veliki broj policajaca i da su se u okolini mogli vidjeti skoro sve vrijeme. Dolazili su, kaže, čak i sa motornim sankama, te su dronom snimali okolnu šumu.

Ubijenog policajca je, kao što je poznato, kolega koji je došao u svoju smjenu zatekao mrtvog kako leži u lokvi krvi. Sve policijske snage su odmah dignute na noge i započeta je opsežna potraga za ubojicom, koja je urodila plodom tri dana nakon ubojstva Begića. Gačić je ranije u mjestu Podorašac kod Konjica ubio Sauda Sultanića.

On je, između ostalog, ranije odležao zatvorsku kaznu zbog dvostrukog ubojstvo, a stručnjaci su upozoravali kako se radi o izrazito opasnoj osobi.