OSAM PRIVEDENIH Akcija SIPA-e protiv krijumčara duhana, pa zaplijenili i veći iznos novca, oružje, strojeve ...

Mostar, uhićenje, droga, tužiteljstvo hnž, pretres, droga, krijumčarenje, tučnjava, Tuzla, tužiteljstvo, pritvor, uhićenje, Federalna uprava policije, tužiteljstvo, uhićenja, tužiteljstvo, pretres, Sipa, duhan, Novac, iznuda, Sarajevo, tužiteljstvo, policija

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), dana 10.6. realizirali su operativnu akciju kodnog naziva 'Skuter III' u okviru koje su izvršeni pretresi osoba, stambenih i poslovnih objekata i pokretnih stvari koje koriste osumnjičene osobe na 11 lokacija na širem području grada Tuzle, općina Lukavac, Pelagićevo, Šamac, Zavidovići, Prnjavor i Ilidža.

Prilikom vršenja pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti, koji se mogu dovesti u vezu sa počinjenjem krivičnih djela 'Organizirani kriminal', iz člana 250. u vezi s krivičnim djelom 'Nedozvoljen promet akciznih proizvoda', iz člana 210a. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Radi se o 517 kg rezanog duhana, vage i strojevi različitih vrsta za rezanje duhana i punjenje cigareta, 36 000 praznih filtera cigareta, mobilni telefoni, streljivo kalibra 7,62 mm, jedna lovačka puška i jedna automatska puška sa pripadajućim streljivom, novac u različitim apoenima i valutama i to: 64 965 KM, 47 785 eura i 100 dolara, zatim dvije štedne knjižice, 3600 komada kutija cigareta bez akciznih markica, 133 284 komada motanih cigara, te drugi predmeti i dokumentacija koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Naredbom je obuhvaćeno 10 osoba, a slobode je lišeno osam osoba koje su, nakon kriminalističke obrade, otpuštena po usmenoj naredbi Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Navedene aktivnosti realizirane su pod nadzorom i naredbama Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i Suda Bosne i Hercegovine, a uz pružanje pomoći od strane policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske, Ministarstava unutarnjih poslova Tuzlanske županije, Zeničko–dobojske županije i Sarajevske županije, navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje SIPA-e.