OSAM PRIVEDENIH Akcija SIPA-e protiv krijumčara duhana, pa zaplijenili i veći iznos novca, oružje, strojeve ...

OSAM PRIVEDENIH Akcija SIPA-e protiv krijumčara duhana, pa zaplijenili i veći iznos novca, oružje, strojeve ...

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), dana 10.6. realizirali su operativnu akciju kodnog naziva 'Skuter III' u okviru koje su izvršeni pretresi osoba, stambenih i poslovnih objekata i pokretnih stvari koje koriste osumnjičene osobe na 11 lokacija na širem području grada Tuzle, općina Lukavac, Pelagićevo, Šamac, Zavidovići, Prnjavor i Ilidža.

Prilikom vršenja pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti, koji se mogu dovesti u vezu sa počinjenjem krivičnih djela 'Organizirani kriminal', iz člana 250. u vezi s krivičnim djelom 'Nedozvoljen promet akciznih proizvoda', iz člana 210a. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Radi se o 517 kg rezanog duhana, vage i strojevi različitih vrsta za rezanje duhana i punjenje cigareta, 36 000 praznih filtera cigareta, mobilni telefoni, streljivo kalibra 7,62 mm, jedna lovačka puška i jedna automatska puška sa pripadajućim streljivom, novac u različitim apoenima i valutama i to: 64 965 KM, 47 785 eura i 100 dolara, zatim dvije štedne knjižice, 3600 komada kutija cigareta bez akciznih markica, 133 284 komada motanih cigara, te drugi predmeti i dokumentacija koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Naredbom je obuhvaćeno 10 osoba, a slobode je lišeno osam osoba koje su, nakon kriminalističke obrade, otpuštena po usmenoj naredbi Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Navedene aktivnosti realizirane su pod nadzorom i naredbama Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i Suda Bosne i Hercegovine, a uz pružanje pomoći od strane policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske, Ministarstava unutarnjih poslova Tuzlanske županije, Zeničko–dobojske županije i Sarajevske županije, navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje SIPA-e.