Optužnica zbog nečovječnog postupanja prema zarobljenom pripadniku HVO-a

Optužnica zbog nečovječnog postupanja prema zarobljenom pripadniku HVO-a

Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Pantelije Ćurguza i Željka Slijepčevića zbog osnovane sumnje da su u rujnu 1994. godine u Krepšiću kod Brčkog mučili zarobljenog pripadnika HVO-a i nečovječno postupali prema njemu kao ratnom zarobljeniku.

Ćurguz (61) i Slijepčević (54), oba iz Kozarske Dubice, optuženi za nasilje protiv života i tijela, okrutno postupanje i mučenje pripadnika HVO-a Orašje I. S., koga je prilikom pokušaja prelaska borbene linije ka Brčkom zarobila Vojska Republike Srpske, priopćeno je iz Tužiteljstva Brčko distrikta BiH.

Oni se terete se da su kao pripadnici 11. kozarsko-dubičke brigade VRS-a, oštećenom koji je bio zatvoren u privatnim objektima u Krepšiću kod Brčkog, vezanom nanosili udarce po licu i tijelu, ispitujući ga tako do priznanja o zločinima prema srpskom stanovništvu, navode iz Tužiteljstva.

Prvooptuženi Ćurguz, tadašnji načelnik stožera brigade i drugooptuženi Slijepčević, referent za sigurnost, optuženi su da su kao suizvršitelji mučili, nečovječno postupali i nanosili velike patnje i povrede tjelesnog integriteta zarobljenom.

Optužnicu protiv njih za kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz člana 144 Kaznenog zakona SFRJ, Tužiteljstvo je dostavilo na daljnje postupanje Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH, gdje je u cijelosti potvrđena.

Iz Tužiteljstva podsjećaju da je oštećeni u ovom predmetu I. S. početkom 2013. godine pred pravosuđem Distrikta pravosnažno oslobođen optužbi za ratne zločine protiv civilnog stanovništva na području Posavine u okolici Brčkog, po preuzetoj optužnici Osnovnog vojnog tužiteljstva Banja Luka iz 1996. godine.