OPTUŽNICA 26-godišnjakinja pokušala prokrijumčariti migrante sa dokumentima BiH

OPTUŽNICA 26-godišnjakinja pokušala prokrijumčariti migrante sa dokumentima BiH
Klix

Tužitelj Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Adne S., rođene 1996. godine u Zenici, nastanjena u Sarajevu, državljanke BiH.

Optužena se tereti da je, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, osmislila i realizirala nezakonite aktivnosti kako bi preko aerodroma Tuzla izvršila krijumčarenje troje ilegalnih migranata, koji nisu ispunjavali uvjete za zakonit boravak u Bosni i Hercegovini.

Naime, optužena se tereti da je, na području Cazina, uz obećanje nagrade, od državljana BiH sa tog područja, pribavila BiH dokumente - putovnice, od dvije odrasle osobe i jednog djeteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navedene putne isprave je stavila na raspolaganje ilegalnim migrantima, dvjema odraslim osobama i jednom maloljetnom djetetu sa područja Sirije i Maroka, kako bi ih nedozvoljeno prevela preko državne granice Bosne i Hercegovine lažnim predstavljanjem kao državljana BiH. 

Nakon toga su krijumčareni migranti, koristeći navedene putne isprave, lažno se predstavljajući državljanima Bosne i Hercegovine, pristupili kontroli putovnica Granične policije BiH na međunarodnom graničnom prijelazu Međunarodni aerodrom Tuzla kojom prilikom su otkriveni u pokušaju nedozvoljenog prevođenja i prelaska preko državne granice iz Bosne i Hercegovine u Kraljevinu Švedsku.

Optužena se tereti da je postupala protivno članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem i članku 7. stav 2. Zakona o graničnoj kontroli i to svjesno i znajući da krijumčareni migranti nemaju vlastite važeće putne isprave i da ne ispunjavaju uvjete za zakonit ulazak u države Europske unije, niti su u tim državama imali odobren boravak ili prebivalište, postupala u namjeri pribavljanja imovinske koristi za sebe i druge i pokušala nedozvoljeno prevesti migrante preko državne granice, čime je počinila kazneno djelo 'Krijumčarenje osoba' iz članka 189. stav 1. KZ BiH, priopćeno je iz Ureda za informiranje Tužiteljstva BiH.