ZA NASILJE U OBITELJI Općinski sud u Mostaru izrekao mizernu kaznu

Općinski sud Mostar
Hercegovina.info

Po optužnici Županijskog HNŽ u Mostaru, Općinski sud u Mostaru je donio pravomoćnu osuđujuću presudu kojom je oglasio krivim optuženog Zdrinka Soldu, (1972. ), iz Mostara, zbog Produljenog kaznenog djela Nasilja u obitelji iz čl. 222., st. 1. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, a u vezi sa čl. 55. istoga Zakona i izrekao mu uvjetnu osudu  kojom mu se utvrđuje kazna zatvora u trajanju od 6 (šest) mjeseci, a koja kazna se neće izvršiti ukoliko osuđeni u roku od 2 (dvije) godine, ne počini novo kazneno djelo.

Naime, optužnicom Županijskog tužiteljstva HNŽ u Mostaru, Zdrinku Soldi stavljeno je
na teret da je tijekom 2022. godine u obiteljskoj kući u Mostaru, u više navrata, nasiljem,
drskim i bezobzirnim ponašanjem ugrožavao mir, tjelesnu cjelovitost i psihičko zdravlje svoje supruge - oštećene R. S., na način da ju je u alkoholiziranom stanju, vrijeđao, udarao ju po tijelu u nazočnosti djece i razbijao stvari po kući.

Također, osuđeniku je izrečena mjera „Obveznog liječenja od ovisnosti“ u trajanju od 2
(dvije) godine računajući od dana pravomoćnosti presude, te je odlučeno da, ukoliko se
osuđenik ne podvrgne liječenju od ovisnosti tijekom vremena provjeravanja, uvjetna osuda se može opozvati.

Općinski sud je cijenio da će se i sa ovakvom sankcijom, uvjetnom osudom, kojom je
osuđeniku zapriječena kazna zatvora od šest mjeseci, sa rokom provjere od dvije godine, uz izricanje mjere „Obveznog liječenja od ovisnosti“, postići preventivna i sankcionirajuća svrha kažnjavanja, priopćeno je danas iz Tužiteljstvo HNŽ.