ODREĐEN PRITVOR 23-godišnjak za 15 dana izvršio 10 pljački

Maskirani lopov
Getty images/Ilustracija

Županijski sud Tuzla prihvatio je prijedlog postupajućeg tužitelja i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za  Harisa M. (23) i Albina O. (18) iz Lukavca. Haris M. je osumnjičen da je počinio deset krivičnih djela 'Razbojništvo' u razdoblju od 14. rujna do početka listopada 2021. godine na području Lukavca, Gračanice i Tuzle, dok je Albin O. osumnjičen da je kao suučesnik sa Harisom M. počinio dva razbojništva.

Istraga je otvorena i protiv A.K. osumnjičenog da je pomagao Harisu M. prilikom razbojništva u Gračanici 28. rujna ove godine, ali je pušten da se brani sa slobode.

Postoji osnovana sumnja da je Haris M. u sedam navrata automobilom dolazio do različitih objekata, kladionica, ljekarni, marketa ili trgovinskih radnji u Lukavcu, Gračanici i Tuzli, maskiran kapom 'fantomka' i naoružan pištoljem, te radnicama uz prijetnju pištoljem uzimao novac iz kasa. 

U dva navrata, u marketima u Gračanici i Lukavcu, su maskirani ulazii Haris M. i Albin O. i uz prijetnju pištoljima uzimali novac od radnica. U jednoj situaciji Harisa M. je motociklom pred ljekarnu u Gračanici dovezao osumnjičeni A.K., te ga sačekao dok je uzimao novac, nakon čega su se zajedno udaljili iz objekta.

Procijenjeno je da je u deset razbojništava, za koje su osumnjičeni Haris M. i suučesnici, vlasnicima objekata pričinjena materijalna šteta u ukupnom iznosu od oko 8.500 KM.

Pripadnici MUP-a Tuzlanske županije su identificirali i lišili slobode osumnjičene, te je obavljena kriminalistička obrada. Oni su uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predati u nadležnost Tužiteljstva, gdje su ispitani. Istraga je u tijeku, navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje Tužiteljstva TŽ.