OD NAJOPASNIJE MINE U minskom polju poginula dva lovca

Izvlačenje tijela lovaca kod Zavidovića
FUCZ

Nezapamćena tragedija dogodila se jutros u mjestu Lukići kod Zavidovića kada su smrtno stradala dva lovca, saznaje 'Dnevni avaz'. Ovu informaciju potvrdili su iz zeničke policije.

"Došlo je do tragedije. Dva lovca koji su bili u lovu su smrtno stradali. Tužitelj je na mjestu događaja, obavlja se očevid. Još nemamo detaljnije informacije", kažu iz policije.

Život su izgubili K.E. (1980.) i M. A. (1957.) aktivirajući minu prom, piše Fena.

Kako je navedeno iz Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ), tijela lovaca su izvučena tijekom dana. "Lovci su smrtno stradali nakon što su u minski obilježenoj površini aktivirali minu PROM-1P (protupješadijska rasprskavajuća odskočna mina), inače najopasniju protupješadijsku minu. 

Odmah po saznanju o ovoj minskoj nesreći na teren su upućeni demineri FUCZ iz Žepča i Tuzle. Na izrazito zahtjevnom strmom terenu obraslom gustom vegetacijom, operacija izvlačenja tijela nastradalih lovaca iz minskog polja – 'Brzi odgovor' trajala je gotovo dva sata.

U 6:40 sati na lokalitetu kota 551 u Lukićima (širi rejon Svinjašnice) na području općine  Zavidovići lovac je aktivirao minu PROM-1P. Deset minuta kasnije dežurni u Operativnom centru FUCZ zaprimio je prijavu nesreće od PU Zavidovići", navodi se iz FUCZ-a.

"Unesrećeni je lociran oko 70 metara u dubini minski rizične površine, a, kako su postojale indicije da je još jedan lovac ušao u minsko polje, pretragom terena, na 30 metara od mjesta eksplozije na kome je nađeno prvo tijelo, uočena je i druga žrtva iste mine, također lovac.

U izvlačenju unesrećenih su, pored deminera FUCZ, sudjelovali službenici PU Zavidovići i osoblje Doma zdravlja Zavidovići", zaključuje se u priopćenju FUCZ.