Novalići kao vlasnici poduzeća utajili porez od oko 8 milijuna KM

Gacko, krađa, banka, račun, MMF, Korona zakon, Vijeće ministara, Novac, tužiteljstvo, utaja poreza, istraga, novčane kazne , inspekcija, revizija, iznuda, Sarajevo, policija, uhićenje, depozit, Centralna banka BiH, štednja, FBIH, raspodjela novca, 2022.

Županijski sud Tuzla potvrdio je optužnicu Županijskog tužiteljstva Tuzlanske županije (TŽ) protiv Munevera Novalića (64) i Mirsada Novalića (60) iz Gradačca zbog postojanja osnovane sumnje da su u razdoblju od 2013. do kraja 2018. godine, obavljajući funkciju direktora, te prvi kao suvlasnik i drugi kao većinski vlasnik u Industriji modne konfekcije 'Kula' Gradačac, počinili produženo krivično djelo 'Porezna utaja', čime su u navedenom poduzeću izbjegli plaćanje doprinosa i poreza na dohodak u iznosu od oko 8 milijuna KM.

Muneveru Novaliću se optužnicom na teret stavlja da je počinio pomenuto krivično djelo za razdoblje od 2013. do kraja 2014. godine, dok se Mirsadu Novaliću na teret stavlja ovo krivično djelo za razdoblje od kraja 2014. do kraja 2018. godine.

Oni su optuženi da su, svjesni da izbjegavaju plaćanje doprinosa i poreza na dohodak u FBiH, davali lažne podatke o činjenicama koje su od utjecaja na utvrđivanje iznosa takvih obaveza.

Znajući da za zaposlenike u tekstilnoj industriji postoji izuzetak koji se ogleda u pogodnosti da se doprinosi i porez obračunavaju i plaćaju na umanjenu osnovicu ukoliko su za to ispunjeni zakonski uvjeti, odnosno da se zaposlenicima isplaćuje najniža plaća, te su s namjerom da izbjegnu plaćanje propisanih doprinosa i poreza nalagali odgovornim osobama u poduzeću da se neto plaća umanji za iznos koji će se isplatiti kroz neoporezive naknade. 

Dakle, u cilju da neto plaća bude u okviru one plaće koja omogućava obračun i plaćanje doprinosa i poreza na dohodak na umanjenu osnovicu, nalagali su odgovornim osobama u poduzeću da tako i postupaju, te su neto plaće zaposlenika prikazivane u manjim iznosima od zarađenih, a doprinosi i porez na dohodak su uplaćeni u znatno manjim iznosima od propisanih.

U pomenutom razdoblju se Muneveru Novaliću stavlja na teret da je ovakvim postupanjem za poduzeće 'Kula' Gradačac izbjegao plaćanje doprinosa i poreza u iznosu od oko 2,6 milijuna KM, a Mirsadu Novaliću u iznosu od oko 5,6 milijuna KM, navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje Županijskog tužiteljstva TŽ.