Noćna akcija SIPA-e: Pronađena droga i oružje, uhićena jedna osoba

Noćna akcija SIPA-e: Pronađena droga i oružje, uhićena jedna osoba
Ilustracija

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su večeras (22.10.2021. godine) u nastavku istražnih aktivnosti u predmetu kodnog naziva 'Unija', u cilju dokumentiranja počinjenja krivičnih djela 'Krivotvorenje novca' iz člana 205. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, 'Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga' iz člana 238. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, 'Krivotvorenje isprava' iz člana 373. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, 'Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija' iz člana 371. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, realizirali naredbu Suda Bosne i Hercegovine, kojom prilikom su na području Sarajeva izvršili pretres stana, ostalih prostorija i pokretnih stvari, koje koristi jedna osumnjičena osoba, koja je i lišena slobode.

Prilikom pretresa je pronađeno i privremeno oduzeto oko pola kilograma bijele praškaste materije koja svojim izgledom i strukturom asocira na opojnu drogu amfetamin, dva pištolja i jedan mobilni telefon.

Osoba lišena slobode je sprovedena u prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog.

Protiv osobe lišene slobode bit će podnijet izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počinitelju Županijskom tužiteljstvu Sarajevske županije za krivična djela 'Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga' iz člana 239. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine i 'Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija' iz člana 371. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Uzimajući u obzir da je operativna akcija realizirana po naredbi Suda i pod nadzorom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, o navedenim aktivnostima će biti podnijet izvještaj Sudu i Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine.

Operativna akcija je realizirana u suradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutarnjih poslova Sarajevske županije i Federalne uprave policije, navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje SIPA-e.